Yverbetændelse, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Yverbetændelse

Yverbetændelse kan opstå hos hopper og skyldes i reglen bakterier, som vokser ind i yvervævet via pattekanalen.
Lidelsen kan også forekomme, hvis hoppens yver eller patte beskadiges og der opstår sår til pattekanal eller yvervæv.
I de fleste tilfælde optræder yverbetændelse i forbindelse med, at føllet patter eller umiddelbart efter, føllet er vænnet fra.    

Som regel er det en akut lidelse, hvor hoppen ryster, står eller går evt. med skrævende ben, får høj feber – over 40 gr. C.  Hoppen får nedsat eller ophørt ædelyst. Yveret er hævet i den ene eller begger sider og føles varmt og hårdt. Undertiden kan der komme mindre bylder, som åbner sig til overfladen.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man har mistanke om hoppen er ved at få yverbetændelse, kan man måle temperaturen. Er der feber, må man straks tilkalde dyrlæge. I forbindelse med dyrlægens behandling, kan man forsøge, at udmalke hoppen. Endvidere vil varme bade med klude på det ømme yvervæv kunne hjælpe på ømheden. I reglen er det ikke nødvendigt at fravænne føllet med mindre man med sikkerhed ved at føllet har en infektion, som har smittet hoppen.

Skulle der komme mindre bylder, må man tilkalde dyrlæge for at få disse åbnet.

Som regel vil den inficerede kirtel blive gold, fordi yvervævet ødelægges på grund af infektionen.  

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten