Hornsøjle, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Hornsøjle

En hornsøjle er vildt voksende horn under hornvæggen på hoven.
En hornsøjle udvikler sig som regel i forbindelse med en hornkløft.
For at forstå, hvordan en hornsøjle udvikler sig gives en beskrivelse af hornkløft.
Hvis hornkløften strækker sig gennem hele hornvæggens højde, d.v.s. fra kronrand til hovrand, betegner man hornkløften som gennemløbende. Hvis kløften kun strækker sig et mindre stykke ned fra kronranden eller hovranden, betegner man den som en kronrandskløft eller hovrandskløft. Hvis kløften går igennem hornet ind til læderhuden, som omgiver hovbenet, betegner man kløften som gennemtrængende. Hvis kløften ikke er gennemtrængende betegner man den, som en overfladisk kløft.
Hvis kløften er gennemløbende og gennemtrængende betegnes den, som en fuldstændig hornkløft.
Som regel opstår hornkløfter som kronrandskløfter. Årsagen kan være en beskadigelse af kronranden, hvor man opdager et sår f.eks. efter et tråd i kronranden. Det kan også skyldes en dårlig hornkvalitet. Hvis hesten er uheldig at pådrage sig en gennemtrængende kløft, så vil den sandsynligvis blive halt, fordi hornet vil “gnave” i læderhuden. Endvidere er der en indgangsport for bakterier eller andre urenheder, hvilket kan give  betændelse, som igen giver smerte og udløser halthed.
Hornet dannes fra hornanlæget, som sidder i kronranden. Hvis dette beskadiges kan horndannelsen forstyrres, hvilket kan vise sig som vildtvoksende horn under hovkapslen. Man betegner denne tilstand som en hornsøjle, som kan strække sig fra kronrand til hovrand. Da hornsøjlen trykker på læderhuden, vil det give smerte og hesten vil være halt i varierende grad.

Hvad kan jeg gøre?
Opdager man et sår i kronranden, skal man sørge for at få det behandlet. Såret skal hele, så det ikke senere forstyrrer horndannelse på en unaturlig måde.
Det kan være nødvendigt, at dyrlægen ”riller” hornvæggen med en hovkniv, så kløften ikke “vandrer” og bliver gennemtrængende.
Hvis hesten bliver halt, skal man kontakte dyrlæge.
Hvis hesten har dannet en hornsøjle kan det blive nødvendigt at operere denne væk under bedøvelse.
Da hornvæggen vokser ca. 0,5 cm om måneden, kan der gå flere måneder før hornvæggen igen er helet op.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten