Muk, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Muk

Muk er en hudbetændelse, som optræder i kodebøjningen og på benene af heste. Årsagen skyldes ofte manglende hygiejne af hestens ben samt mangelfuld udmugning af hestens boks. Endvidere kan lidelsen opstå, hvis hesten går i blød jord, tøsjap og sne. Salt og sand kan også være medvirkende årsager til, at muk opstår. Den mangelfulde hygiejne bevirker, at der kan opstå små sår i huden, hvorved bakterier udvikler hudbetændelsen. 
Ligeledes vil nogle parasitter kunne pådrage hesten muk.

Hvad kan jeg gøre?
For at undgå muk er det nødvendigt at sørge for en god hygiejne. Kommer hesten på stald med jord og/eller sandpartikler på benene, bør man straks afvaske benene. Dette kan gøres med en mild sæbe, hvorefter man skyller af med lunkent vand.

Opstår der hudbetændelse, er det nødvendigt at kontakte dyrlæge for at få lidelsen behandlet. Hvis lidelsen ikke behandles, kan der opstå en betændelse i lymfekarrene på benet (rosen). Ofte vil problemet kunne løses med medicin og blødgørende salver. I andre tilfælde kan lidelsen være mere vanskelig at behandle, hvorfor man må have tålmodighed i behandlingsforløbet. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten