Hovkræft, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Hovkræft

Hovkræft eller hovpapillom er en betegnelse for en kronisk hovlidelse, hvor der mangler forhorning på sålefladen af hoven. Ofte sidder hovkræften i strålen og breder sig ud herfra. Betegnelsen strålekræft har derfor også været anvendt.
Lidelsen har imidlertid ikke noget med kræft at gøre, da det syge væv ikke er infiltreret i det omgivende væv. Man har heller ikke set lidelsen sprede sig til andre organer i hesten.

Sygdommens årsag kendes endnu ikke. Den ses især hos tunge hesteracer, som f.eks. shireheste og jyder, hvorimod den sjældent ses hos fuldblod og andre lette heste.

Man antager, at sygdommen starter med en vorteagtig nydannelse, som forhindrer forhorning. Hovkræft begynder som regel i strålen, strålegruben eller dragtgruben, -sjældent  i sålen. I begyndelsen ses en lille blød vorte, eller flere små vorter, som senere får et blomkålslignende udseende. Toppen af vorten/vorterne kan være dækket af et tyndt hornlag. Når man fører en finger omkring basis af vorten, opdager man som regel en stinkende lugt. Dette skyldes indtrængende bakterier, som fremkalder en betændelsestilstand.

Man deler hovkræft op i en tør og en våd form. I reglen er den tørre form “lettere” at behandle end den våde form, og erfaringen viser, at den tørre form er mere godartet; mens tilfælde, hvor vorten føles mere fedtet, kan være mere ondartet.
Erfaringen viser også, at dårlig staldhygiejene og dårlig hovpleje samt fugtighed i staldbunden giver en øget risiko for lidelsens opståen. Derfor finder man flere tilfælde af hovkræft på baghovene end på forhovene, når hesten står opstaldet i spiltov.

Hovkræft er en fremadskridende sygdom, som gør hesten ubrugelig, hvis sygdommen ikke behandles. 
I det tidlige stadium behøver hesten ikke vise tegn på halthed, hvis den går på hårdt underlag, hvorimod haltheden kan være tydelig, hvis hesten går på blød bund. Det skyldes en mekanisk påvirkning  af vævet, som ikke er dækket af horn. 

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man opdager et område i sålen, som ikke har horn, så skal man kontakte dyrlæge.

Der findes rigtig mange behandlingsformer; men generelt skal vortedannelsen fjernes og en kompression – trykforbinding – skal efterfølgende forhindre, at hovkræften vokser ud igen. Der findes forskellige lægemidler, som kan ætse det syge væv. Forbindingen skiftes efter behov, og som regel vil hovkræften kunne helbredes i løbet af en til to måneder.   

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten