Salmonellose, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Salmonellose

Salmonellose er en sygdom, som optræder hos mennesker og en række dyrearter, såvel pattedyr som fugle. Salmonella findes overalt i naturen.
Heste kan få sygdommen ved at æde foder, som indeholder salmonellabakterier.
Når sygdommen udvikler sig sker det ved, at bakterierne sætter sig i tarmvæggen.

Herved nedbrydes tarmens naturlige forsvar med det resultat, at der opstår diarré, som følge af tarmbetændelsen. Gødningen kan variere i farve; men er ofte blodtilblandet. Hesten er alment påvirket, ophørt ædelyst, diarré og feber, kan være tegn på sygdommen.

Salmonellaforgiftning kan ses hos føl, hvor sygdommen i særlig grad kan give tab i stutterier. 

Hvad kan jeg gøre?
Hvis hesten pludselig begynder at få blodig diarré, kan det være et tegn på en salmonellaforgiftning på grund af salmonellabakterier.

Man må straks tilkalde dyrlæge, for at få hesten behandlet mod et truende væsketab. I de fleste tilfælde er det nødvendigt, at hesten behandles intensivt med væske i blodet, hvorfor indlæggelse på et hestehospital kan tilrådes.
For at få at vide om hesten har salmonellabakterier i sig, er det nødvendigt at foretage en bakteriologisk undersøgelse af hestens gødning.

Behandles hesten i tide, er sandsynligheden for overlevelse til stede, hvorimod behandling af føl i mange tilfælde ikke fører til helbredelse.

Hvis man får konstateret salmonella, må man fokusere på foderet, fordi det  som regel er foderet, som indeholder salmonellabakterier og derfor er årsag til sygdommen. 

Der konstateres årligt, kun få tilfælde i Danmark.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten