Lus, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Lus

Lus eller pelslus er små vingeløse, tyndhudede insekter, som snylter på varmblodige hvirveldyr. Man deler dem op i blodsugende, som ernærer sig ved at suge blod og andre væsker fra huden og i bidende lus, som lever af skæl og celler fra hudens overflade. Heste kan være angrebet af begge arter. 
Som regel er hver luseart knyttet til sin vært eller værter, som er beslægtede, f.eks. hest og æsel. Det er derfor ikke muligt, at lus, som lever på heste “smitter” til andre dyrearter.

Lusene findes i de fleste tilfælde i manen og under haleroden, men luseangreb kan også forekomme på halsen og bringen. Det er som regel den bidende lus, som optræder på heste. 

Når luseangrebet starter begynder hesten at klø sig. Derfor vil man ofte se en betydelig skældannelse i manen og ved haleroden, fordi hesten gnubber sig. Samtidig ser man ofte hårtab, fordi hesten i forbindelsen med kløen slider hårene af.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis hesten begynder at klø sig, og man opdager en kraftig skældannelse i man og haleregionen kan det være et tegn på lus. Ser man ordentlig efter, kan lusene i reglen ses med det blotte øje, fordi de har en størrelse på 1-2mm med et hvidgråligt udseende. Lusenes æg som sidder på hårenes nederste del er let at få øje på. De fleste tilfælde af pelslus optræder om vinteren, sandsynligvis fordi pelslaget er tykkere på denne årstid og sandsynligvis fordi lusene har lettere ved at leve på heste, som overvejende er på stald.

Lusene er i reglen let at bekæmpe, fordi de overvejende lever på hesten. De kan næsten ikke overleve, hvis de forlader hesten. Derfor kan man forebygge luseangreb ved at undlade at lukke heste sammen, hvor man ved, at en eller flere heste har lus. Ligeledes vil hudpleje i form af strigling, sæbevask med utøjsshampoo og afklipning af man og hår ved haleroden, medvirke til at forhindre et luseangreb. 

Hvis man konstaterer lus på hesten, er det som regel bidende lus, hvorfor man  skal behandle hesten med et egnet lusemiddel. Mange dyrlæger og foderstofforretninger sælger utøjsmidler. Man kan også på Dyrlægevagten købe derrisic, som er et utøjsmiddel til husdyr. 

Hvis man ikke umiddelbart kan se nogen virkning, kan det være sugende lus. Disse sjældne tilfælde skal behandles med et lægemiddel, hvorfor man skal kontakte dyrlæge.

Når luseangrebet er overstået har hesten ikke større risiko for at få lus end andre heste. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten