Spat, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Spat

Spat er en kronisk lidelse i hasens glideled. Man ser, at hesten er halt på det ene eller begge bagben. Årsagen til spat er ukendt, men man antager, at spat opstår ved overanstrengelse, forkert benstilling under opvæksten og andre ukendte faktorer.

I begyndelsesstadiet er hesten kun lidt halt. Haltheden ses ofte, når hesten begynder at gå, og haltheden aftager som regel, når hesten har arbejdet et stykke tid. Det er karakteristisk, at heste med spat ofte slider tå og hestesko foran.

Efterhånden som sygdommen udvikler sig, tiltager haltheden, og man vil kunne se en “spatknude” indvendig på hasen. Spatknuden er et tegn på, at der er sket en bennydannelse i og omkring hasens glideled.

Hvad kan jeg gøre?
Man bør altid tilkalde dyrlæge, når man har mistanke om, at hesten halter. Imidlertid er spat en kronisk lidelse, som vanskeligt lader sig behandle.

For at sikre diagnosen kan man udføre en “spatprøve”. Prøven udføres ved at sammenbøje hasen i ca. 2 minutter, og derefter lade hesten trave. Hvis hesten er mere halt ved denne prøve, er der sandsynlighed for, at hesten har spat. Herudover vil det være nødvendigt at lokalbedøve og få foretaget en røntgenundersøgelse af hasen for at få sikkerhed for, om hesten har spat.

Behandling
Alt efter lidelsens grad kan man forsøge at udføre forskellige former for behandling. Fordi lidelsen er kronisk, er helbredelse ikke mulig. Man kan behandle medicinsk og kirurgisk. Hvis man vælger at operere hesten, vil man i de fleste tilfælde operere for at gøre hasens glideled stift, hvorved hesten i mange tilfælde bliver væsentlig bedre.

Efter operation skal hesten have ro i 6 uger – 3 måneder.

Den operative behandling udføres i fuld bedøvelse.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten