Forhudsbetændelse, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Forhudsbetændelse

Forhudsbetændelse, DyrlægevagtenForhudsbetændelse er en almindelig lidelse hos vallakker. Undertiden kan man også se lidelsen hos hingste.

Årsagen til lidelsen er, at mange vallakker ikke skafter ud, når de urinerer. Herved opstår der urenheder  i forhuden og bakterier kan vokse frem, hvorved der opstår en betændelse i forhuden. 

Forhudsbetændelse, DyrlægevagtenMan opdager i reglen problemet, fordi hesten bliver mere hævet i forhuden. I nogle tilfælde kan man også iagttage en rådagtig lugt. 

Senere i forløbet dannes der smegma, som er en hvidlig/gullig fedtet masse, som strækker sig fra bunden af forhuden og ud på kønsorganet. 

Under  uheldige omstændigheder kan denne smegma kitte sig sammen og der opstår en smegma-sten, som vist på billedet. Denne sten kan sidde indkilet ved kønsåbningen og dermed trykke ind på urinrøret, hvorved hesten kan have vanskeligt ved at urinere. I nogle situationer kan man se, at hesten tripper på bagbenene, fordi der er en smerte i forbindelse med urineringen.

HVAD KAN JEG GØRE
Hvis man opdager, at hesten er hævet i eller omkring forhuden, må man sørge for at få hestens kønsorgan og forhud vasket. Det kan være nødvendigt at give hesten en medicin, som bevirker, at hesten skafter ud. Man kan bruge en mild sæbeopløsning, som efter afvaskningen skylles af.  Er der en smegma-sten skal den naturligvis fjernes.
Hos en del ældre heste er det nødvendigt regelmæssigt at foretage denne hygiejnevask for at forebygge forhudsbetændelse. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten