Ved ledmus forstår man frie vævspartikler i ledhuler. Det kan være knogle eller bruskstykker, som ligger løst i ledhulen eller er hæftet fast til ledkapslen inde i leddet. I nogle tilfælde er der en enkelt mus; men talrige løse legemer kan også ses. Ledmus kan variere i størrelse fra risengrynskorn til valdnødstørrelse.
Ledmus kan i princippet optræde i alle led; men hos heste er det mest almindeligt at finde mus i kodeled, haseled og knæled.
Det er ikke sikkert, hesten viser tegn på halthed, selvom der er en eller flere mus i et led. Ofte vil leddet dog reagere, hvilket ses ved, at leddet hæver. Man omtaler dette som ledgalle eller galle.
Undertiden kan ledmus flytte sig i leddet. Hvis ledmusen kiler sig ind mellem to knogleender, kan det give smerte og funktionsforstyrrelse, og hesten vil være halt. Som regel forsvinder denne type halthed hurtigt, fordi ledmusen ligger løst og derved kan flytte sig.
Hvis musen sidder fast i ledkapslen, kan den irritere leddet. I mange tilfælde vil leddet reagere med en forøget produktion af ledvæske. Leddet bliver tykt, og man ser galle.
Hvad kan jeg gøre?
I reglen vil en røntgenundersøgelse kunne afklare, om galle skyldes ledmus. Hvis man konstaterer mus i et led, og hesten samtidig er halt, så vil man som regel tilbyde en operation, hvor man fjerner musen. Operationen bliver udført i fuld bedøvelse og kan udføres ved at åbne leddet og fjerne musen. Man kan også udføre operationen ved hjælp af et “kikkert” instrument (artroskop), hvor det ikke er nødvendgt at åbne leddet, fordi man med dette instrument kan se, opsøge og fjerne musen. Ved kikkertundersøgelsen kan man samtidig vurdere, om der skulle være andre sygdomstegn i leddet.
Som regel udføres operationen med “kikkert”, fordi denne operationsmetode beskadiger leddet mindre end en operation, hvor man åbner leddet.