Agern forgiftning, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Agern forgiftning

Agern er frugten fra egetræ, som modnes i september/oktober måned. Den falder ned på jorden på samme tidspunkt, som løvet falder fra egetræet. Blomstring og frugtsætning er afhængig af forsommerens vejr, således at varmt og tørt vejr på dette tidspunkt fremmer produktionen af agern. Modningen sker i eftersommeren og er afhængig af vejret. Vådt og koldt vejr kan medføre en ufuldstændig modning, hvor imod tørt og varmt vejr fremmer modningen.  

Moden agern indeholder garvesyre, som er giftigt for heste og især for kvæg.

Når heste optager agern sker der en frigørelse af garvesyre, som i organismen omsættes til et giftigt stof. Herved påvirkes hesten alment. Det betyder nedsat eller ophørt ædelyst. Senere kan der komme tegn på smerte fra bughulen, hvilket man betegner som kolik. Undertiden viser koliktilstanden sig som en forstoppelse, som senere i forløbet kan vise sig som en blodig diarré. Hesten er voldsomt påvirket, hvilket kan vise sig ved unormale bevægelser, evt. slingrende gang.

Hvad kan jeg gøre?
Det er nødvendigt straks at fjerne hesten fra det område, hvor der ligger agern.

Hvis man er sikker på forgiftningen skyldes agern, kan man forsøge at støtte afgiftningen ved at indgive sterile væsker i blodbanen.

For at imødegå nye forgiftningstilfælde, må man indhegne området, hvor agern falder ned fra egetræer eller overveje at fælde træerne, således at hestene ikke bliver forgiftet igen næste år. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten