Gulsot, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Gulsot

Gulsot er ikke en sygdom, men et tegn på en eller flere sygdomme i organismen. 

Når gulsot udvikler sig, kan den  i begyndelsen ses som en gullig nuance i øjets bindehinde samt i mundens og kønsåbningens slimhinder. Senere kan huden antage en let gul til kraftig gul farve. De forskellige organer inde i hesten vil også blive gulfarvede.

Årsag til gulsot kan være: 

  • En ophobning af galde i leveren på grund af manglende afløb fra leveren gennem galdegangene til tarmen.   
  • Gulsot kan også ses i forbindelse med nedbrydning af de røde blodlegemer i et større antal end normalt, f.eks. ved indre blødninger og ved angreb af parasitter, som nedbryder blodlegemerne.   
  • Endelig kan gulsot ses i forbindelse med sygdom i  selve leveren, hvor levervævet bliver nedbrudt, f.eks på grund af svulster, leverbetændelse, infektionssygdomme o.a..   
  • Forgiftninger fra planter og kemikalier kan også fremkalde gulsot. 

I forbindelse med gulsot bliver urinen mere mørkfarvet, hvorimod afføringen i reglen bliver  lysere (lerfarvet), mere lind og ildelugtende. Hesten får nedsat ædelyst eller holder op med at æde, ligesom hesten virker mere træt og nedstemt end normalt. I reglen virker hårlaget mere mat end normalt.

Pulsen bliver langsommere, og pulsslaget aftager i styrke. I reglen er ejeren ikke i tvivl om, at hesten er syg, fordi man ofte ser et betydeligt vægttab i løbet af kort tid.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis  hesten begynder at miste ædelysten og virker mere træt end normalt, må man kontakte dyrlæge. I mange tilfælde vil en analyse af blodet kunne fortælle, om hesten er på vej ind i en gulsot. Hvis man konstaterer gulsot, må man søge efter årsagen. Opdager man, hvad årsagen er, kan man i mange tilfælde behandle den sygdom, som er årsag til gulsot.

Hvis man ikke umiddelbart finder årsagen, vil væskebehandling i en blodåre medvirke til, at hestens almene tilstand umiddelbart bliver bedre. 

Hvis hesten er uhelbredelig syg, må man være indstillet på, at få den aflivet.   

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten