Heste sygdomme

Leverlidelse

Leverlidelse, DyrlægevagtenLeveren er hestens største kirtel, og den udøver mange vigtige funktioner. På grund af leverens nøglefunktion i mange stofskifteprocesser er den udsat for at blive påvirket af en lang række sygdomme.

Leverlidelser er alle former for sygdomme, som berører leveren. Leversygdomme kan forekomme hos heste i alle aldre og hos alle racer.

Vores viden omkring leverlidelser hos heste er øget betydeligt i de seneste år, og der er ligeledes sket fremskridt i behandlingen.

Symptomer på leverlidelse.

De mere almindelige tegn på leverlidelse hos heste er følgende:

  1. Manglende appetit og vægttab.   
  2. Depression.   
  3. Gulsot (tandkødet, det hvide i øjnene og evt. huden bliver gullig).   
  4. Forøget tørst.   
  5. Evt. mørkfarvet urin.

Andre symptomer, der kan forbindes med leverlidelse, kan være væskeophobning i bughulen, blegt evt. blødende tandkød. Hestens mave kan være udspilet på grund af væskeophobning i bughulen og forstørrelse af leveren. Dette kan af og til fejlagtigt foranledige ejeren til at tro, at hesten er overvægtig.

Symptomerne kan forekomme meget hurtigt, eller de kan udvikle sig lidt efter lidt. Der kan være andre sygdomme, der har lignende symptomer, så det er vigtigt at konsultere dyrlæge.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten