Nældefeber, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Nældefeber

En som regel kløende hudsygdom, som viser sig enten ved spontan dannelse af mere eller mindre udbredte vabler eller ved hævelser af større hudområder specielt i hovedet, på hals og krop . Sygdommen starter pludseligt og varer fra få minutter til flere timer. Årsagen til nældefeber kan være medicin (f.eks. penicillin), indholdsstoffer i foder, inhalerede stoffer (pollen) og, som det mest velkendte, insektstik/bid. 

Hesten udvikler en overfølsomhedsreaktion, som kan variere i udseende. I nogle tilfælde ses “kun” mindre hævelser lokalt på hesten, mens man i andre tilfælde kan se, at hesten “slår ud” over hele kroppen. I de fleste tilfælde kender og finder man ikke årsagen. Dette skyldes, at overfølsomheden pludselig viser sig, selvom hesten ikke har været udsat for nogen forandring. Det er dog en almindelig opfattelse, at de fleste tilfælde viser sig i forbindelse med insektplage og i forbindelse med, at hesten skifter foder. 

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis man pludselig ser, at hesten får et hududslet, må man vurdere graden. Er der mindre hudforandringer vil hesten i mange tilfælde selv klare problemet. Når der er større hudforandringer, må man tilkalde dyrlæge, som med medicin kan lindre den kløende tilstand, som hesten ofte befinder sig i. Hvis hesten har vejrtrækningsbesvær, må man straks tilkalde dyrlæge, fordi overfølsomheden også kan ramme luftvejene og  fremkalde en forøget slimproduktion, som kan udløse et asmatisk anfald.
Har man på fornemmelsen, hvad årsagen til nældefeberen skyldes, må man selvfølgelig fjerne årsagen, men i de fleste tilfælde finder man ikke ud af, hvorfor lidelsen opstod.
Hvis hesten får nældefeber flere gange, hvilket i øvrigt er sjældent, må man naturligvis søge efter årsagen sammen med dyrlægen.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten