Kolik, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Kolik

Kolik, DyrlægevagtenKolik er et symptom på, at hesten har ondt i bughulen, “ondt i maven”. Der kan være mange årsager til kolik, hvoraf de mest almindelige er pludselig ændring i hestens foder, overfodring og ormeangreb. 

Man ved ikke, hvorfor kolik opstår, men nogle forskere antager, lidelsen opstår, fordi foderet bevæger sig den forkerte vej (antiperistaltik).

De første symptomer på kolik er, at hesten bliver urolig, går rastløs omkring, og der kommer svedudbrud. Ofte vil hesten kigge mod maven, og efterfølgende vil den skrabe med forbenene og evt. lægge sig ned og rulle rundt.

Kolik, DyrlægevagtenHvis hesten er meget smertepåvirket, vil der ofte være et voldsomt svedudbrud, hvor man kan se, det drypper med sved fra hals og bug. I denne situation er hesten voldsomt smertepåvirket, den kaster sig hæmningsløst og ved i det hele taget ikke, hvad den skal gøre ved sig selv.

I andre situationer vil hesten uophørligt stå og skrabe med forbenene. Af andre unormale stillinger kan nævnes, at hesten kan lægge sig på ryggen med alle 4 ben lige i vejret, eller den kan sidde på halen med forbenene strakt frem i “hundestilling”.

Kolik, DyrlægevagtenKolikuroen kan skyldes sygdom i livmoder, nyrer og lever. Disse organer vil give svage symptomer på kolik. Hvis hesten er mere urolig, kan det skyldes forstoppelse i tynd- og/eller tyktarm. Hvis hesten har en voldsom kolik, kan det skyldes tarmslyng og/eller indeklemt tarm i bughule, navle og lyskeregion.

Endvidere kan der ses kolik i forbindelse med krybbebidning (se krybbebidning, vindslugning).

Kolik, DyrlægevagtenHeste med diarré kan i enkelte tilfælde også udvise tegn på kolik.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man opdager, at hesten ikke opfører sig som den plejer, og den er begyndende urolig, bør man straks kontakte dyrlæge.
For at forebygge kolik må man ikke foretage et pludseligt foderskift, ligesom man ikke må tildele hesten iskoldt vand.

Kolik, DyrlægevagtenUnder behandlingen kan det være nødvendigt at indføre en slange igennem næsen dels for at konstatere om mavesækkken er overfyldt og dels for  at indgive medicin (ofte paraffinolie) til hestens mavesæk. I langt de fleste tilfælde vil det være nødvendigt at behandle hesten i en blodåre med smertestillende medicin.

Kolik, DyrlægevagtenHvis man ikke kan kontrollere hestens smerter med medicin, kan det blive nødvendigt at indlægge den på hestehospital for at få foretaget en bughuleoperation. Der er betydelig risiko ved at få foretaget et operativt indgreb, men bliver hesten opereret i tide, er der en rimelig chance for, at hesten kan overleve.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten