Hornkløft, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Hornkløft

Ved hornkløft forstås en revne i hornvæggen. En hornkløft kan være placeret på siden af hoven og/eller i tåen på hoven. Hornkløft kan inddeles i grader.

Hornkløft, DyrlægevagtenGrad 1, hvor hovkapslen er revnet et lille stykke på hovvæggen.

Grad 2, hvor hovkapslen er revnet fra kronranden i hele hovkapslens længde. 

Grad 3, hvor hovkapslen er revnet i hele hovvæggens længde, og hvor hovkløften er gennemtrængende til læderhuden.

Hornkløft, DyrlægevagtenDe fleste hornkløfter begynder med, at man ser en lille revne i kronranden, som strækker sig fra kronranden og ca. 1 cm ned på hornvæggen. Endvidere kan en hornkløft starte med en kraftig belastning af selve hornvæggen.

Hvis lidelsen ikke behandles, vil hornkløften efterhånden strække sig ned over hele hornvæggen, og man har da en gennemløbende hornkløft.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man har mistanke om, at en hest halter, bør man tilkalde dyrlæge. Er det en mindre hornkløft, kan man lade den behandle ved udskæring enten af dyrlæge eller beslagsmed. Man bør dog sikre sig, at hornkløften ikke er gennemtrængende.

Skulle det vise sig, at hornkløften er gennemtrængende og gennemløbende, det vil sige, hoven er krakeleret fra kronrand i hele hornvæggens længde, vil det være nødvendigt at få hoven “limet” eller ved hjælp af beslagsmed, dyrlæge få hornkløften nittet.

At nitte en hornkløft betyder, at man fører mindre jernstifter igennem hovkapslen på tværs af hovens længderetning. Herved kan man få hornkløften til at blive mindre, hvorved hestens halthed vil være aftagende. 

Man bør aldrig lade hornkløfter være ubehandlede, da lidelsen i så fald altid vil forværres.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten