Brok, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Brok

Ved brok forstås en unormal fremtrængen af et organ (eller dele deraf) gennem væggen i en legemshule.

Brok kan forekomme som lyskebrok, bugbrok, mellemkødsbrok, navlebrok og brok fra bughule til brysthule.

Navlebrok
Navlebrok kan være medfødt men kan også skyldes, at navlesnoren på det nyfødte føl overrives, når hoppen rejser sig. Navlebrok viser sig, som en 4 – 8 cm stor hævelse, som sidder på navlestedet. Hvis man trykker på hævelsen, kan man få denne til at forsvinde op i bughulen. Imildertid falder brokket ned igen, når man flytter hånden. Hvis brokket ikke er særligt stort, kan man evt. vente med behandling, indtil føllet er ca. ½ år. Dette, fordi mange mindre brok hos føllene, forsvinder af sig selv.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis navlebrokket ikke er forsvundet ved 6 måneders alderen, må man kontakte dyrlæge for evt. operation.

Brok, DyrlægevagtenLyskebrok (pungbrok)
Lyskebrok kan være medfødt eller erhvervet. 

Hos det nyfødte føl kan man undertiden se, at der hænger en blød pose ned mellem bagbenene.

Erhvervet lyskebrok kan skyldes, at hesten skrider ud på et eller begge bagben, et voldsomt spring og anden form for overanstrengelse. Hvis det er et erhvervet lyskebrok, vil det ofte give hesten koliksymptomer, og hesten vil være voldsomt smertepåvirket, fordi der kan være en indeklemt tarm.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis det er medfødt lyskebrok, kan man vente med at lade føllet operere, indtil det er ca. ½ år. Det erhvervede lyskebrok kræver imidlertid øjeblikkelig indgriben, hvorfor det er nødvendigt straks at konsultere dyrlæge, således at hesten kan blive opereret.

Bugbrok
Bugbrok kan opstå i forbindelse med uheld. Det kan optræde i forbindelse med trafikulykker, slagsmål mellem heste (spark) og evt. i forbindelse med indtrængende fremmedlegemer til bughulen.

Hvad kan jeg gøre?
Man bør under alle omstændigheder kontakte dyrlæge for at få at vide, om hesten har pådraget sig et brok. 

Eneste mulighed for behandling er operation. 

Mellemkødsbrok
Mellemkødsbrok optræder i reglen hos hoppen i forbindelse med foling (fødsel). Under folingen kan hoppen have så voldsomme veer (trængninger), at mellemkødet går itu, fordi føllet evt. er for stort, hvorved mellemkødet brister, og derved kan der fremkomme et brok.

Eneste mulighed for behandling er operation.

Hvad kan jeg gøre?
I denne situation er det nødvendigt øjeblikkeligt at tilkalde dyrlæge for at få den fornødne hjælp.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten