Sædstrengsforhærdelse, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Sædstrengsforhærdelse

Sædstrengsforhærdelse viser sig som en fast forhærdet hævelse i eller omkring sædstrengen. Lidelsen udvikler sig efter hesten er kastreret.
Årsagen til lidelsen skyldes næsten altid indtrængende bakterier i forbindelse med kastration. Der kan på kastrationsstedet føles en fast, knudret hævelse på størrelse med en knyttet hånd. Undertiden kan hævelsen være noget større. I de fleste tilfælde er det kun den ene sædstreng, som er forhærdet.
Lidelsen kan udvikle sig langsomt. Således kan der gå måneder, eller år før ejeren opdager eller bemærker, der er kommet en knude på kastrationsstedet.
Hvis man ser på hævelsen, vil man som regel kunne se en enkelt eller flere “bitte” små kraterformet åbninger, hvorfra der kommer ganske lidt betændelse (pus). Ejeren kan have bemærket noget fugtigt ved berøring af hævelsen, hvilket skærper ejerens opmærksomhed.
Hvis hævelsen antager størrelse, som et menneskehoved, vil hesten ofte gå med stive og skrævende bagben.
I sjældne tilfælde vil samme lidelse kunne opstå, f.eks. ved indtrængende fremmelegemer til sædstrengen eller efter beskadigelse med f.eks. pigtråd.

Hvad kan jeg gøre?
Det vil være nødvendigt, at få en dyrlæge til at undersøge hesten.
Hvis hesten har en sædstrengsforhærdelse, vil det være nødvendigt at bedøve hesten og fjerne hævelsen ved operation.
Hvis bakterierne ikke har medført en blodforgiftning, er sandsynligheden for helbredelse gode.
Hvis hesten er købt efter den blev kastreret, er der mulighed for at reklamere til den ejer, som var i besiddelse af hesten på det tidspunkt, hvor kastrationen fandt sted. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten