Mundhulebetændelse, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Mundhulebetændelse

Mundbetændelse kan opstå efter beskadigelse af mundhulens slimhinder. Når slimhinden ødelægges er der mulighed for at bakterier, virus, svampe eller andre mikroorganismer kan trænge ind og dermed fremkalde en infektion. 

Årsagen til beskadigelsen kan være indtrængende fremmedlegemer f.eks. træpinde, indkilede stråpartikler ved tænder, tandspidser, forkert tilpasset bid o.a.. Som regel udløser dette en irritation i munden på hesten, hvorved der kommer mere spyt, som kan ses ved, at hesten savler. Hvis der er et fremmedlegeme, som får slimhinden til at bløde, så kan spyttet være blodtilblandet. Samtidig er der som regel en abnorm, stinkende lugt fra mundhulen. Når man åbner munden, kan man se sår eller belægninger, som kan have en grå-gullig farve. 

Mundbetændelse kan også opstå i forbindelse med en organlidelse, f.eks. sygdom i nyrerne. Endvidere kan nogle planter og nogle metaller forgifte hesten, så der kommer en mundbetændelse. I disse tilfælde kan mundslimhinden være gullig eller højrød. 

De første tegn på en mundhulelidelse viser sig ved, at hesten tygger forsigtigt eller slet ikke optager foder. Undertiden vægrer hesten sig ved at få bid i munden. 

Hvad kan jeg gøre?
Har man mistanke om et mundhuleproblem, så kan man forsøge at åbne munden. Ved inspektion evt. med en lygte, er det muligt at kikke rundt i mundhulen. Man skal ikke stikke fingrene ind i munden på hesten, før man har placeret en kile mellem kindtænderne. Det er vigtigt, for at undgå beskadigelse af egne fingre og hænder. Hvis der kommer en dårlig lugt fra munden, er det et sikkert tegn på en mundhulelidelse. I de fleste tilfælde vil det være nødvendigt at tilkalde en dyrlæge for at få den rigtige diagnose og den rigtige behandling.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten