Når hesten stryger sig, betyder det, at hesten, under bevægelse med hoven, rammer det modstående ben, som står stille.
Det almindeligste er, at hesten stryger sig på den indvendige side af benet- hyppigst på den indvendige side af kodeleddet. I mange tilfælde vil hesten stryge sig på to modstående ben, f.eks. begge forben. Man kan se heste, som stryger på alle ben.
Strygningen medfører, at hesten pådrager sig en skade. I de lette grader, ser man en slidskade på hårlaget, hvorimod en kraftig strygning medfører, at hesten får gennembrudt huden, og der opstår et sår, som kan være indgangsport for infektion til hud, led og seneskeder. Strygning kan derfor blive til en alvorlig lidelse, hvis man overser problemet.
Hvis strygningen foregår højere oppe på benet – piben- kan der komme en læsion på benhinden. Hvis det sker, vil man senere kunne se en fortykkelse på pibeknoglen. Hesten har pådraget sig et “overben”.
Hvis hesten stryger sig på en nervegren, som giver følelse til den nederste del af benet, kan det medføre en kraftig smertereaktion fra hesten, hvorfor det ikke er ualmindeligt at se en pludselig halthed.
Årsagen til strygning skyldes i mange tilfælde en forkert beskæring eller en fejl ved hesteskoen. Hvis hesteskoen er tilpasset for bredt på den indvendige gren af skoen, kan det i mange tilfælde forklare, hvorfor hesten stryger sig.
På samme måde skal man også være opmærksom på en forkert beskæring på det ben, hvor strygningen finder sted. Hvis hesten er beskåret mere på den indvendige del af hoven, vil det medføre, at koden hælder mere indad, hvorfor det også kan være en medvirkende årsag til, at hesten stryger sig.
Endvidere skal man være opmærksom på hestens benstilling. Heste med fransk benstillig er mere disponeret for at stryge sig end heste med normal benstilling, fordi det støttende bens kode drejer mere indad end normalt.
HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis man har mistanke om, at hesten stryger sig, må man forsøge at finde ud af hvorfor den gør det. Man kan iagttage hesteskoen. Hvis den har en blank poleret plet på den indvendige gren, så har man umiddelbart forklaringen. Er det ikke tilfældet kan man kridte skoen for at se, hvor kridtet sætter sig på benet, og hvor kridtet slides på skoen. Ved denne simple undersøgelse kan man i reglen konstatere, at jo længere tilbage det strøgne ben er beskadiget jo længere fremme på hoven er det sted, hvor hoven stryger.
Hvis der pludselig er tegn på en begyndende slidskade, kan man lægge bandage, gamache, gummiklokke, filt eller anden form for strygebandage på for at hindre at et egentligt strygesår opstår.
Hvis der er allerede er et strygesår, skal dette behandles.
Efterfølgende må man tale med dyrlæge og beslagsmed for at finde den rigtige behandling, beskæring og det rigtige beslag, som forhindrer hesten i at stryge sig.Selvom man foretager rigtig beskæring og rigtig tilpasning af beslag, så er der heste, som alligevel kan stryge sig. I disse tilfælde må man pålægge stødabsoberende materiale, som forhindrer hesten i at beskadige sig selv.