Piphas, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Piphas

Piphas er en hævelse på hasespidsen. Nogle steder bruger man også betegnelsen pærehas. Hævelsen skyldes knusning af vævet på hasespidsen. Denne vævsknusning kan opstå, når hesten rejser sig på et hådt underlag eller ved spark mod en fast genstand, planke, mur, o.a..

Når vævet knuses kommer der en væskeudtrædning, som i sin størrelse kan variere. 

I andre tilfælde bliver huden fast og fortykket, som følge af gentagne tryk på hasespidsen.

Piphas kan deles op i to gruppper. 

1. Hævelsen opstår pludseligt.
Ejeren opdager, der er kommet en hævelse og ved at føle på hævelsen, konstaterer man varme og ømhed, ligesom det er almindeligt at føle væske under og inde i hævelsen. Hasespidsen kan få et pæreagtigt udseende.   

2. Hævelsen kommer gradvist. 
I disse tilfælde er hasespidsen ikke øm for tryk. Det eneste man kan se og føle er fortykket hud, som kan virke dejagtig ved berøring.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis hasespidsen er varm og øm, er det tegn på en pludselig opstået skade.

Man ser efter, om der kan være indtrængende fremmedlegemer i huden, ligesom det er værd at bemærke, om der er hudafskrabninger. Er det tilfældet ser man efter, om der i boksen eller spiltovet sidder hår på mur/træværk.

Disse iagttagelser kan bidrage til at opklare, hvorfor hesten har fået en piphas.

I de fleste tilfælde bliver hesten ikke tydelig halt. Piphas bliver derfor ofte vurderet som en kosmetisk fejl ved hesten.

Hvis man opdager en begyndende piphas, er det vigtigt at forhindre hesten i at gentage trykninger på hasespidsen. Det kan være nødvendigt at beklæde boksen med et stødabsorberende materiale (polstring), ligesom rigelig strøelse kan medvirke til at forebygge lidelsen.

Endvidere bør man undersøge hesten for skabmuk i kodebøjningerne, fordi denne lidelse kan udløse kløe, som bevirker, at hesten sparker og dermed kan  hasen ramme mur/skillerum.

Hvis huden “kun” er fortykket vil piphasen i reglen forsvinde, når man sørger for, at hesten ikke kan komme til at beskadige sig selv.

Hvis det er en tydelig piphas med væske i, kan det være vanskeligt at få den væk. Man kan forsøge med forskellige behandlinger, men en sikker metode for at løse problemet kendes ikke.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten