Hanetrit, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Hanetrit

Ved hanetrit (stringhalt) forstår man en uvilkårlig bevægelse af det ene eller begge bagben. Det pågældende ben løftes i en hurtig bevægelse, hvor alle benets led bøjes, hvorefter benet sættes til underlaget igen. Egentlig halthed ses ikke fordi støtte og gennemtrædning på benet synes normal.

Lidelsen ses i skridt; men det er ikke ualmindeligt, at lidelsen ses tydeligst i trav. I nogle tilfælde viser hesten kun tegn på hanetrit i de første skridt, mens den i andre tilfælde under bevægelse viser tegn på hanetrit hele tiden.

Som regel kommer sygdomstegnene langsomt, men lidelsen kan også opstå pludseligt uden nogen kendt årsag. 

Graden af hanetrit kan variere, således kan man i nogle tilfælde se, at hoven berører bugen før benet sættes ned, mens man i andre tilfælde kun ser et mindre løft af benet.

Det er en uvilkårlig bevægelse af benet, hvor man i mange tilfælde ikke kender årsagen. Nogle kendte lidelser kan være årsag til hanetrit f.eks. knæskalsforrækkelse, hvor hesten viser tegn på hanetrit, når knæskallen glider på plads efter at have været ude af sit normale leje (se knæskalsforrækkelse).

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis hesten viser tegn på hanetrit, skal man kontakte dyrlægen, dels for at få den rigtige diagnose og dels for at få den rigtige behandling.

I mange tilfælde vil hesten kunne hjælpes med en operation, hvor man opererer på de muskler/sener, som har indvirkning på den unormale bevægelse. 

Desværre kan der være tilfælde, hvor operation ikke har den ønskede virkning.  

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten