Halsbetændelse, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Halsbetændelse

Halsbetændelse optræder forår og efterår og  ses ofte i forbindels med akutte luftvejsinfektioner hos hestene. Årsagen kan være virusinfektioner,  som angriber de øvre luftveje. En eller flere heste i stalden angribes af virus og der optræder hoste, næseflåd, feber og nedsat appetit.

Det er vigtigt, at rytter, træner eller hestepasser fanger disse tidlige sygdomstegn. Hvis man har mistanke om sygdommen på et tidligt tidspunkt, behøver hesten ikke udvikle hoste, som følge af halsbetændelse.

Halsbetændelse, DyrlægevagtenEn kikkert undersøgelse af luftvejene (endoskopi), er en mulighed for finde ud af om hesten har halsbetændelse.  

Ligeledes kan man påvise virus og bakterier, hvis der kommer et sekret fra hestens næsebor.Blodprøver kan  i nogle tilfælde være med til at bekræfte om infektionen påvirker hesten.. Hvis man finder et forhøjet antal hvide blodceller, kunne det være et tegn på infektion. 

Hesten kan også have lav blodprocent (hæmoglobinindhold i blodet) i forbindelse med luftvejsinfektioner.  

Virus infektioner kan give uspecifikke sygdomstegn og forløbet af et virusangreb kan variere i styrke og tid. Nogle vira kan desværre  gøre hesten sløv og nedsætte ædelysten i en længere periode.
Den hyppigst isolerede bakterie i næsesekretet fra heste med halsbetændelse er streptokokker. 

Der findes flere varianter, hvor steptokokken, som giver kværke, er den mest frygtede blandt hesteejere se evt:sygdomme – kværke

Mange raske heste kan være smittebærer af denne bakterie. Derfor kan det forklare, at en akut halsbetændelse pludselig kan opstå.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis halsbetændelsen skyldes virusinfektioner er der ikke nogen medicinsk behandling, som kan hjælpe. Hesten skal fritages for arbejde for ikke at stresse den. Hvis hesten har kraftig vedvarende hoste og hosteanfald kan man tilkalde dyrlæge for at få den rigtige diagnose samt behandling

Forsøg har vist, at heste, der behandles med antibiotika bliver hurtigere raske, og har en mindre risiko for at udvikle kværke eller få vedvarende hoste.

Hesten skal have adgang til frisk luft, men må endelig ikke stå i træk. 

Motion i skridt kan overvejes i 2-3 uger, men generelt skal hesten ikke arbejde. Hvis hesten fortsat hoster efter denne periode må man være indstillet på, at hesten fortsat skal have fri, hvorfor den bør tilbydes yderligere to ugers ro.
Når hoste perioden er overstået, kan hesten lukkes på fold i endnu 2 uger før arbejdet påbegyndes. 

Husk! – Hvis, der bliver påvist kværke bør hesten isoleres (se kværke). 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten