Bændelorm, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Bændelorm

Bændelorm, DyrlægevagtenBlandt mange forskellige typer af orme, har bændelormen været betragtet som harmløs.
Der har imidlertid – i de senere år – været foreslået en sammenhæng mellem en kraftig bændelormebyrde og forskellige typer af tarmforstyrrelser og kolik tilfælde.  
Hestens bændelorm er op til 8 cm lang og 1 cm bred. Den er flad og leddelt. Ormens hoved er udstyret med fire kraftige sugekopper, hvormed den kan holde sig fast i tarmens slimhinde.

Bændelormen udnytter specielle fritlevende mider som mellemværter til sin udvikling. De voksne og kønsmodne orme i tarmen afgiver mikroskopiske æg, som kommer ud i omgivelserne med gødningen. Bændelormen afgiver også de bagerste ægfyldte led, som sammen med gødningen kvitteres til omgivelserne, hvor æggene frigøres.
Æggene optages af pansermider, som lever på marken. I pansermiden udvikles æggene til et infektivt larvestadium. Når hesten græsser ædes pansermiderne, hvorved hesten igen inficeres med bændelormelarver, som sætter sig fast i hestens tarmvæg. Larverne udvikler sig til kønsmodne orme, som igen kan afgive æg.

Der er nogen diskussion om, hvor lang tid det tager for et bændelormeæg at udvikle sig til en kønsmoden bændelorm. Nogle forskere antager, det kan foregå i løbet af 6-10 uger; mens andre mener, det kan vare 4-6 måneder.

Det er ikke klarlagt, hvordan larven, fra den sætter sig fast i hestens tarmvæg, udvikler sig til en kønsmoden bændelorm.

Bændelorm, DyrlægevagtenI de tarmafsnit, hvor bændelormen sætter sig fast, kommer der små sår i tarmslinhinden, hvilket medfører, at tarmen irriteres og tarmslimhinden fortykkes. Dette kan være en medvirkende årsag til, at tarmens bevægelse (peristaltik) nedsættes og dermed kan der opstå forstoppelse og kolik.

Man har ikke konstateret heste med diarré, som følge af bændelorm.   

I en dansk undersøgelse undersøgte man 104 slagtede heste for bændelorm i tarmen. Hos 22% af hestene kunne man konstatere bændelorm. Aldersfordelingen var fra 2 – 30 år, hvilket tyder på, at hestene ikke selv udvikler immunitet mod bændelorm. 

Hvad kan jeg gøre?
Det er ikke let at påvise bændelormeæg i gødningen. Denne undersøgelsesmetode er almindelig for at påvise andre orm (se orm).

Hvis der er kraftig udskillelse af bændelormeæg, kan det lykkes at påvise æggene, men metoden er usikker.
Man forsøger at finde andre metoder til at påvise bændelorm herunder blodprøver.

Fakta om bændelorm hos hest.

  • Bændelorm er almindeligt forekommende  
  • Bændelorm forårsager skader i tarmvæggen, dér hvor den sætter sig fast  
  • Bændelorm kan påvirke velbefindende og præstation  
  • Bændelorm er vanskelig at påvise  
  • Bændelorm kan behandles med receptpligtige lægemidler, herunder Droncit pasta, som gives gennem munden.  
  • Særlige forholdsregler: Behandlede dyr skal blive på stald i 2 døgn.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten