Lymfekarbetændelse, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Lymfekarbetændelse

Lymfekarbetændelse opstår som regel i forbindelse med inficerede sår. Sygdommen kan også ses i forbindelse med muk (se muk).

I begyndelsen hæver lymfekarrene. Man ser bugtede, tykke lymfekar, som ved berøring får hesten til at ømme sig. Senere bliver benet tykt, hesten får ødem i benet, og der kan ses halthed.

I reglen begynder benet at hæve omkring såret. Senere forstærkes hævelsen og benet bliver stolpeagtigt tykt. Hvis lymfekarbetændelsen griber over op de dybere liggende større lymfekar, bruger man ofte betegnelsen rosen. I denne fase af sygdommen kan hesten have feber, og hesten viser tydelig ømhed – hopper på tre ben – i de første skridt, hvor efter den igen tager støtte på benet. Rosen ses hyppigere på bagbenene end på forbenene.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis hesten pådrager sig et sår, skal man rense det med et desinfektionsmiddel.

I mange tilfælde vil behandling med antibiotica tilrådes for at forebygge en lymfekarbetændelse. Hvis man ikke har opdaget, at hesten har haft et sår, og benet pludseligt er tykt, kan det være et tegn på en lymfekarbetændelse, som kræver behandling af en dyrlæge. I de fleste tilfælde er det nødvendigt med flere behandlinger med antibiotica. Man vil i reglen samtidig anbefale varme omslag, dels for at dæmpe hævelsen (ødemet) og dels for at lindre smerten i benet. Skridtmotion kan være med til at hævelsen falder hurtigere, fordi bevægelse af benet er med til at forhindre lymfen i at blive stående i lymfekarrene.

Hvis man ikke får lidelsen behandlet effektivt og på rette tid, vil benet forblive tykt, fordi sygdommen udvikler sig til en kronisk lymfekarbetændelse. Hvis det sker, bruger man betegnelsen “elefantben”.        

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten