Hammelschwanz, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Hammelschwanz

Hammelschwanz, DyrlægevagtenHammelschwanz er en nervelidelse, som optræder i hestebestanden. Årsagen til sygdommen er ukendt.

Det er en mærkelig sygdom, som fortrinsvis lammer hestens hale, endetarm og blære. Andre nerver kan også blive ramt, herunder ansigtsnerven, hvor man kan se, at hestens muleplade er skæv til en af siderne (hængende læbe).

Lidelsen ses som regel et stykke tid efter, at hesten har gennemgået en infektionssygdom, f.eks. kværke. 

Det er fortrinsvis ældre heste, som rammes af sygdommen, men der er dog set tilfælde hos yngre heste. Dyrene har normal ædelyst og der optræder ikke feber.

Hammelschwanz er i reglen en snigende sygdom, som udvikler sig over uger eller måneder. De første tegn på sygdommen viser sig ved, at hesten slår med bagbenene, når man berører den omkring haleroden og endetarmsåbningen. Senere i sygdomsforløbet bliver der ikke nogen følelse omkring den samme region, og halen bliver lammet. Under hestens bevægelse kan man se at halen dingler fra den ene til den anden side, og man taler om, at hesten har “dinglehale” eller “lammehale”, som sygdommen kaldes i nogle regioner af landet.

Når lammelsen indtræder har hesten vanskeligt ved at gøde, og det er ikke ualmindeligt, at der optræder tegn på forstoppelse. Undertiden forsøger hesten at gøde ved at udføre en kraftig bugpressen, og man kan undertiden se gødningen drysse ud fra den slappe endetarmsåbning. Fordi der mange gange også er blærelammelse, vil man se, at urinen afgår dråbevis. 

Hvis der optræder lammelse af nerverne i rygmarven, vil hesten vise en slingrende , vuggende gang på bagbenene. Der kan også ses bevægelsesforstyrrelser af forbenene. Hvis man provokerer hesten til at gå baglæns, vil den have tilbøjelighed til at sætte sig på halen.

Hvad kan jeg gøre?
Sygdommen er uhelbredelig, men fordi sygdommen kan optræde med et snigende forløb, kan hesten leve længe efter de første tegn på sygdommen har vist sig. Sygdommen kan strække sig over 2-4 måneder, men kan også optræde med et noget kortere forløb. Udsigten til helbredelse er meget ringe, fordi man ikke kender nogen effektiv behandling. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten