Krybbebidning, Dyrlægevagten
Heste sygdomme

Krybbebidning

Krybbebidning, DyrlægevagtenNår en hest er krybbebidder, bider den i krybben, træværk eller andet. Den sætter fortænderne i overmunden fast og sluger luft. Årsagen til krybbebidning er ukendt, men man mener, det er en unode, som opstår, når hesten er på stald.

Man har ikke konstateret krybbebidning, når hesten aldrig har været på stald.

Krybbebidning, DyrlægevagtenDer findes forskellige variationer af, hvordan heste krybbebider. Det mest almindelige er, at se hesten sætte sine overtænder i krybbekanten, – læne sig en smule tilbage – og sluge luft (vindslugning).

Har hesten været krybbebidder, krybbesætter, i en længere periode vil fortændernes forflade i overmunden være slidte i forhold til fortænders forflade i undermunden.

Har man konstateret krybbebidning i en længere periode, vil man ofte se, at hesten taber sig. Endvidere vil heste, som er krybbebiddere, kunne få tendens til vindkolik, forstoppelse og mave- tarmkatar. Imidlertid er det ikke ret tit, at krybbebidning generer hesten.

Krybbebidning er ikke smitsom, men mange mennesker mener, det er en unode, som opstår – “hest og hest “- imellem.

Hvad kan jeg gøre?
Man kan anskaffe en krybbebidderrem, som lægges omkring hestens hals. Remmen klemmer ind på hestens strubehoved, hvilket bevirker, at den ikke er i stand til at sluge luft (vindslugning).

En anden mulighed er at få foretaget en operation på et hestehospital. Operationen består i, at hesten under totalbedøvelse får bortopereret musklerne på den forreste del af halsen. Selv om hesten får foretaget denne operation, er der enkelte heste, der alligevel kan krybbebide. 

Man må bemærke, at krybbebidning, vindslugning betegnes som en handelsfejl.(se unoder)

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten