Vinterpels, Dyrlægevagten
Heste generelt

Vinterpels

De fleste heste sætter vinterpels, som er med til at beskytte mod vind og vejr i den kolde tid. For at imødegå hesten sveder under arbejde, er der mange mennesker, som lader hesten klippe i vinterhalvåret.

Der er dog mange som vælger at lade hesten “sætte” pels, så den er godt klædt på. Denne vinterpels skiftes normalt, når foråret begynder, som regel i april måned.

Undertiden har hesten svært ved at skifte pelsen, og det kan i nogle tilfælde være et “hestearbejde” at få vinterpelsen striglet væk.

Når vinterpelsen begynder at løsne sig, kommer der en mindre kløe i huden. Hesten vil derfor gerne rulle sig på fold, hvilket kan medføre at jord, grus og andre urenheder sætter sig fast i pelsen. Det er ikke ualmindeligt, man ser en støvsky fra hestens pels, når den ryster sig efter rulning.

De fleste heste skifter selv pelsen. Under vinterpelsen gemmer sig normalt den tynde, fine sommerpels.

Hvis pelsen ikke skifter, kan årsagen måske være mangel på “godt” foder i vinterperioden, herunder mineraler og vitaminer.

Hvad kan jeg gøre?  
Generelt kan pelsskiftet strække sig over uger. Man kan hjælpe ved at strigle hesten. Undertiden kan det være ubehageligt for personen, som strigler, fordi støv og andre urenheder frigives fra pelsen under striglingen. Det kan derfor tilrådes at lave pelshygiejne ude i det fri, hvor vinden kan fjerne støvpartiklerne. Det er i regelen nødvendigt at bruge kraftige metal strigler. På nogle heste kan hårlaget være filtret, hvorved strigling ikke er mulig. I disse tilfælde kan en klipning med en kraftig klippemaskine være nødvendig.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten