Antibiotika, Dyrlægevagten
Heste generelt

Antibiotika

Formålet med at anvende lægemidler er at forebygge, lindre eller helbrede sygdomme.
For at opnå et godt resultat af en behandling, skal lægemidlet kunne virke i det organ, væv eller celler, hvor man ønsker lægemidlet skal virke.
For at opnå det fulde udbytte af behandlingen med antibiotika mod infektionssygdomme, er det nødvendigt at behandle så intensivt, som muligt. Den mest optimale behandling, kræver en forudgående klinisk undersøgelse og en diagnose. Herefter kan man tilrettelægge og vurdere, hvordan lægemidlet skal indgives,( injektion, tablet, pulver o.s.v ), for at opnå den bedste virkning.
Lægemidlet skal herefter doseres korrekt, f.eks. 1 pulver 2 x dagligt.

Antibiotika fremstilles til ind og udvortes brug. Det findes som medicin til injektion, hvor man sprøjter medicin i hesten, hvilket kan foregå direkte i blodet, i muskulatur eller under huden. Endvidere kan antibiotika indgives gennem munden, som pulver, flydende væske og tabletter.
Til udvortes brug finder det anvendelse i f.eks. øjen/øredråber, sår salver, artikler til forbinding o.a..

Antibiotika har forskellige måder at virke på. Nogle antibiotika virker direkte på bakterier, hvor bakterien dræbes. Andre typer hæmmer bakterier i at formere sig.
Nogle antibiotika kan optages af organismen og føres rundt i kroppen med blodet. Andre antibiotika optages ikke; men yder deres virkning lokalt f.eks. ved at dræbe bakterier i tarmen. Lægemidler optages hurtigst, hvis de indgives direkte i blodbanen.

Nogle bakterier har evne til at modstå antibiotika. Det betyder, at lægemidlet har ringe eller slet ingen virkning. Når det sker, betegner man bakterierne, som resistente bakterier.
Antibiotika kan, hvis det optages i organismen nedbrydes og udskilles gennem leveren til tarmen. De fleste antibiotika udskilles gennem nyrerne og forlader organismen gennem urinen.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten