Lokalbedøvelse, Dyrlægevagten
Heste generelt

Lokalbedøvelse

Lokalbedøvelse er stoffer, som kan ophæve ledningsevnen i nerver uden at have giftige bivirkninger.

Lokalbedøvelse indgives på en måde, hvor lægemidlet kommer i direkte kontakt med nerven. Man kan give lokalbedøvelse på to måder.

Den ene er ved at påføre lokalbedøvelsen på overflader, f.eks åbne sår, den anden er ved at sprøjte lokalbedøvelsen under huden, hvor vævet infiltreres.

Man kan også sprøjte bedøvelsesmidlet direkte ind på en nervestamme, hvorved et større område bliver gjort følelses løst, fordi bedøvelsesmidlet har samme virkning, som hvis nerven var skåret over. Når man blokerer ledningen i nerven (lednings anæstesi) til f.eks. et forben, vil det medføre, at hesten ikke kan føle smerte i benet. På denne måde kan lokalbedøvelse anvendes til at finde ud af, hvorfra en smerte kommer.

Lokalbedøvelse kan også udføres ved kuldepåvirkning. Afkøling ophæver i nogen grad nerve endernes følsomhed. Denne form for lokalbedøvelse anvendes ofte ved akutte led og sene skader. Kulde har dog ikke så god en virkning for at give følelsesløshed som lokalbedøvende stoffer.

Lokalbedøvelse kan også indgives i rygmarven. Hvis man f.eks. giver en mindre mængde lokalbedøvelse i den bagerste del af rygmarven, så vil man kunne ophæve følelsen i halen. Giver man en større mængde på samme sted, vil man kunne ophæve følelsen til bagbenene.

Hvis hesten har tåreflåd, kan det være tegn på en øjenlidelse.

For at få lov til at undersøge øjet kan det være nødvendigt at lokalbedøve øjet, hvilket kan udføres med lokalbedøvende øjendråber.

Lokalbedøvelse varer så længe, som bedøvelsesmidlet forbliver i nerven. Varigheden kan variere, fordi bedøvelsesmidlet “bindes” forskelligt til nervevævet. Derfor er der også forskel på, hvor hurtigt bedøvelsesmidlet nedbrydes og forsvinder ud af hesten, men som regel ophæves den lokale bedøvende virkning i løbet af nogle timer.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten