Kryptorkisme, Dyrlægevagten
Heste generelt

Kryptorkisme

Ved kryptorchisme forstår man manglende eller mangelfuld nedstigning af testikler til pungen.

Normalt sker nedstigningen før eller umiddelbart efter fødslen. Hos hingsteføl er testiklerne som regel til stede før 6 måneders alderen. Testiklerne kan forblive i bughulen eller ligge i lyskekanalen. Hvis nedstigningen standser eller slet ikke indtræder, taler man om ensidig eller dobbelt kryptorchisme. Erfaringen viser dog, at testiklerne kan stige ned indtil hesten er ca.2 år.

Hvis hingsten kun har en testikel i pungen, bruger man betegnelsen klaphingst. Hvis der ikke er følelige testikler i pungen betegner man hesten, som en urhingst.
Betegnelsen klaphingst stammer fra den tid, hvor en kryptorchid hingst gik på fælles græsgang med andre heste. For at undgå hingsten i at bedække fik den fastgjort en hængende plade på  bugen.   
 
Årsagen til kryptorchisme kan skyldes en hormonforstyrrelse.  Behandling med hormonpræparater kan i nogle tilfælde fremkalde nedstigning. Det kan også skyldes en manglende udvikling af lyskekanalen, som strækker sig fra bughulen til pungen.
Det er overvejende sandsynligt, at en arvelig disposition er til stede.
Flere undersøgelser peger på, at een manglende testikel –
som regel – er hyppigere i venstre end i højre side.

Hvis kryptorchismen er dobbeltsidig, vil hingsten i de fleste tilfælde være steril; hvor imod klaphingste kan befrugte. Såvel den ensidige som den dobbeltsidige kryptorchide hingst udvikler i reglen et voldsomt temperament på et eller andet tidspunkt. Det betyder pludselig aggressiv adfærd, hvor hingsten bider, sparker mennesker og andre heste uden påviselig årsag. Man kan derfor ikke stole på en kryptorchid hingst.

Den manglende eller de manglende testikler er som regel mindre i størrelse og blødere i konsistens end normale testikler i pungen. Deres placering i bughulen kan variere. Mest almindelig er en placering omkring den indvendige lyskering, men testiklen kan ligge under lænden eller i umiddelbar nærheden af nyren. Undertiden er testiklen ikke større end en ært, hvorfor det kan være vanskeligt at finde den. I andre tilfælde kan den opnå en betydelig størrelse, fordi den er omdannet til svulstagtigt væv. Vægt og størrelse kan blive som et menneskehoved eller større.  
   
Hvad kan jeg gøre?
Hvis man er bekendt med en klap eller urhingst, vil en operation være tilrådelig. Det er nødvendigt at faste hingsten i nogle døgn. Herved tømmes tarmen, hvilket letter arbejdet med at finde testiklen i bughulen, fordi man ikke samtidig føler på gødningsknolde i tarmen.

Efter operationen, vil man i reglen anbefale boksro i nogle dage for at nedsætte risikoen for, at såret til bughulen skal springe op.
Man skal huske, at klaphingste kan bedække i op til tre uger efter operation.  

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten