Ultralydscanning, Dyrlægevagten
Heste generelt

Ultralydscanning

Ultralydscanning, DyrlægevagtenUltralyd er højfrekvent lyd, det vil sige frekvensen på lyden er højere, end det menneskelige øre kan opfatte.

Ultralyd kan være et hjælpemiddel for dyrlægen til at finde ud, hvad hesten fejler. Undersøgelse med ultralyd er smertefri for hesten, og apparatet udsender ikke ioniserende stråler, hvilket betyder, at det ikke er nødendigt at træffe foransanstaltninger, som forhindrer stråling. Der er ingen strålingsfare ved at bruge ultralyd.

Ultralydscanning hos hopper anvendes ofte for at konstatere, om hoppen er drægtig. Undersøgelse med ultralyd sker ved at indføre instrumentet gennem endetarmsåbningen på hoppen, hvorved der fremkommer et ultralydbillede af hoppens livmoder (børen).

Hvis hoppen er blevet bedækket/insemineret, er det muligt ved ultralydscanning at finde ud af, om hoppen er drægtig (befrugtet). Denne undersøgelse kan foretages fra dag 17 efter sidste bedækning/inseminering. Ved den samme undersøgelse er der mulighed for at konstatere, om hoppen evt. er drægtig med 2 fostre (tvillinger). Undersøgelsen er smertefri for hoppen.

Ultralydscanning hos heste anvendes også i forbindelse med seneskader. Senescanning er derfor blevet et værdifuldt hjælpemiddel for at finde ud af, hvor omfattende seneskaden er. Dette kan have betydning for at give en vurdering af hvor lang tid, det vil vare, før den pågældende seneskade er helet, og for hvornår hesten kan tages i brug.

Ultralydscanning kan også anvendes til undersøgelse af hestens hjerte. Herved er det muligt at se, hvordan hjertet arbejder, således at evt. hjertesygdomme umiddelbart kan opdages.

Ligedes kan ultralydscanning være et værdifuldt hjælpemiddel ved undersøgelse af lidelser i den bageste del af ryggen.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten