Røgt og pleje, Dyrlægevagten
Heste generelt

Røgt og pleje

Når man har anskaffet sig en hest, påtager man sig også et ansvar for at behandle hesten ordentligt. Hvis man gør dette, kan man også forvente, at man får et tillidsfuldt forhold til hesten, som den i langt de fleste tilfælde vil kvittere for ved at være samarbejdsvillig og glad for sin ejer.

Røgt og pleje, DyrlægevagtenI det daglige arbejde med hesten er det derfor særdeles nødvendigt, at man giver hesten det rigtige foder. Endvidere må man sørge for, at hestens hårlag (pels) er rengjort og fremtræder uden urenheder. Ligeledes bør man dagligt efterse hestens hove for at sikre sig, at der ikke er indtrængende fremmedlegemer i hoven (se førstehjælp indtrådt søm).

Røgt og pleje, DyrlægevagtenHesten bør regelmæssigt vænne sig til berøring, det vil sige, man lærer den at lade sig børste, strigle, lære at løfte ben o.s.v.

I det daglige arbejde med hesten er det helt nødvendigt, at man foretager hyppig rengøring i boksen (udmugning). Ligeledes bør hesten have et tørt leje, som kan bestå af frisk halm, spåner eller findelt papir.

Herudover bør fodringen ske regelmæssigt 3 – 4 gange i døgnet. Foderet bør bestå af et kraftfoder, som kan være hel eller valset havre. Endvidere bør hesten have adgang til et stråfoder, som kan være hø enten i form af lucerne hø eller græshø. Ligeledes bør hesten have mulighed for at få et tilstrækkeligt mineraltilskud. Dette kan ske ved at anskaffe en slikkesten eller dagligt indgive mineraler i form af pulver til hesten.

Alt efter hestens størrelse bør den have en passende stor boks, således at den har fri bevægelighed. Endvidere bør hesten ikke stå i et mørkt rum, men tværtimod have mulighed for at se dagslys.

Hvis hesten er opstaldet i spiltov, hvilket vil sige en boks, hvor hesten står permanent opbundet, skal der naturligvis være rimelig plads til, at hesten kan bevæge sig frem og tilbage, og der skal også være plads nok til, at hesten kan ligge udstrakt.

Endvidere må man sikre sig, at hesten får tilført frisk og rigelige mængder drikkevand op til flere gange dagligt. Hvis der er installeret selvvanding i boksen/spiltovet, må man sikre sig, at drikkeventilen virker.

Røgt og pleje, DyrlægevagtenHesten bør motioneres dagligt. Dette kan ske enten ved at sætte den på fold, eller ved at ride den.

Hvis hesten har svedt efter motionering/ridning, må man, før hesten sættes på stald, afvaske den. Før hesten sættes på stald, må hårlaget være tørt. Dette kan ske ved at gå en tur med hesten.

Hvis det er vinter, kan man aftørre hesten med håndklæder eller gnide den med halm.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten