Kastration af hingst, Dyrlægevagten
Heste generelt

Kastration af hingst

Kastration af hingst, DyrlægevagtenVed kastration forstås en operativ fjernelse af begge testikler.

Anatomi

Hingsten fødes normalt med begge testikler nede i pungen. Undertiden ses fuldstændig mangel af nedstigning af en eller begge testikler. Dette benævnes som kryptorchisme. Hvis den ene testikel mangler i pungen, taler man om en klaphingst.

Hvis begge testikler ikke er nedsteget taler man om en urhingst.

Den kryptorchide testikkel vil ligge i lyskekanalen eller i bughulen.

Kastration af hingst, DyrlægevagtenKønsdriften
Hingsteplage bliver normalt kønsmodne, når de er ca. 1 år. Der kan være nogen variation med hensyn til race og årstid.

En kønsmoden hingst kan markere sin hingsteadfærd på forskellig måde. Ofte begynder den at nappe, småbide efter andre heste, springe op på andre heste, stejle, i det hele taget virke mere temperamentsfyldt. Hvis hingsten er på fold vil den ofte løbe frem og tilbage langs hegnet for at opnå kontakt med andre artsfæller. Det er almindeligt, at hingsten får erektion, så snart den ser eller berører en anden hest.

Hvorfor kastration?

Der kan naturligvis være flere grunde til at ejeren ønsker sin hingst kastreret. I de fleste tilfælde skyldes det, at hingsten udvikler et temperament, som for ejeren kan være vanskeligt at acceptere og håndtere.

En kastreret hingst, som benævnes vallak, er normalt lettere at håndtere ved ride og kørebrug. Der kan også være sygdomsmæssige årsager til, at en kastration er nødvendig ( se brok ).

Hvordan udføres kastrationen?

Kastration er en operation, som skal udføres af en dyrlæge. Testiklerne opereres bort gennem et eller to snit i huden på pungen. Kastrationen kan udføres på stående eller totalbedøvet hest. Hvis operationen foregår på stående hest, vil hingsten få beroligende medicin sprøjtet ind i venen på halsen i kombination med lokalbedøvelse i pungen og på sædstrenge. Operationen kan udføres ambulant hos ejeren eller man kan vælge at få kastrationen udført på hestehospital/klinik.Hvis hesten er klaphingst/urhingst er det nødvendigt med en totalbedøvelse, hvorfor man i mange tilfælde vælger at lade hesten operere på et hestehospital.
Efter en normal kastration kan man undertiden se strågul væske komme fra operationssåret, ligesom en kraftig hævelse omkring forhuden ikke er ualmindelig. Denne væske og hævelse vil aftage i løbet af en til to uger og operationssåret vil normalt afhele tre til fire uger efter det kirurgiske indgreb. Er det synd for hingsten at blive kastreret?

Kastration er et operativt indgreb, som i de første uger efter operationen giver vallakken nogen irritation i såret. I nogle tilfælde kan der opstå komplikationer, hvorfor ejeren må gøres bekendt med dette før operationen. Indgrebet kan på nogle ejere virke voldsomt; men i de fleste tilfælde er hestens almen befindende upåvirket efter operationen.

Fordele ved kastration.

1. Man nedsætter hestens
2. Mere
3. Kan gå på fold med andre heste uden at der opstår slagsmål
4. Kan gå sammen med hopper uden at disse bedækkes

Ulemper ved kastration.
1. Hesten kan ikke avle
2. Mindre temperament

Hvornår kan hingste kastreres?

I princippet kan hingste kastreres, når begge testikler er til stede i pungen. Alligevel venter de fleste ejere med at lade hingstene kastrere, indtil de er kønsmodne. Mange venter endog til hesten er tre år, fordi nogle ejere har den opfattelse, at vallakken bliver kraftigere, mere muskuløs, når man venter med kastration til dette tidspunkt.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten