Bøjeprøve, Dyrlægevagten
Heste generelt

Bøjeprøve

I forbindelse med køb, salg eller undersøgelse for halthed er det almindeligt at udføre en bøjeprøve. Bøjeprøven skal udføres på et hårdt underlag, asfalt, cement o.a..
Bøjeprøven udføres på forbenene ved at bøje tåknoglerne med et fast tryk i mindst et minut. Derefter skal hesten trave. Hvis den viser tegn på halthed i de første 3-4 skridt, anfører man, at hesten reagerer positivt på prøven. Bøjeprøven på bagbenene udføres ved at bøje hele benet og holde benet sammenbøjet med et fast tryk i mindst et minut. Derefter skal hesten mønstres i trav. Viser hesten tegn på halthed i de første 3-4 skridt er bøjeprøven positiv.
Bøjeprøven er en objektiv undersøgelsesmetode, som normale heste skal klare uden problemer. Der kan være forskel i graden af halthed efter bøjeprøven, hvorfor man beskriver haltheden i grader fra 1 til 5, hvor hesten i grad 5 er udtalt halt.
En positiv bøjeprøve fortæller ikke noget om, hvad der kan være galt med hesten. Det er ikke ualmindeligt, at samme hest på et senere tidspunkt – 1 uge eller mere, kan bestå en bøjeprøve. En forklaring på dette kan være, at hesten måske har haft en mindre forvridning af et tåled ved den første undersøgelse.
Undertiden kan det være vanskeligt at udføre en bøjeprøve, fordi hesten ikke vil være med til at løfte benet. I disse tilfælde må man straks gå i gang med at lære den at løfte benet således, at bøjeprøven kan udføres.

Forsikring
Hvis bøjeprøven er positiv, kan hesten som regel ikke forsikres på det/de ben, hvor man har konstateret halthed. I nogle tilfælde vil en røntgenundersøgelse kunne afklare, hvorfor hesten halter efter bøjeprøve (læs f.eks. ledmus).
Hvis man på et tidspunkt, 1-3 måneder senere udfører en ny bøjeprøve og hesten ikke viser tegn på halthed, så vil man som regel også kunne forsikre det ben, som ved første undersøgelse viste tegn på halthed. Anmærkningen på forsikringspolicen kan evt. slettes.        

Hvad kan jeg gøre?
Før hesten undersøges i forbindelse med handel, skal man sørge for, at hesten er rigtigt beskåret. Hvis hesten har sko på, skal man sørge for, at skoene er rigtigt pålagt. Det betyder, at f.eks. en løs sko eller mangelfuld beskæring af hovene, kan give en positiv bøjeprøve, fordi hesten før undersøgelsen allerede er øm i hoven/hovene.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten