Koldt vand, Dyrlægevagten
Heste generelt

Koldt vand

Som mange mennesker synes heste også, at koldt vand er mest attraktivt at drikke. En amerikansk undersøgelse bekræfter, at heste ikke drikker nok vand om vinteren, hvis det er for koldt. I undersøgelsen fik hestene valget mellem koldt og tempereret vand. Hestene foretrak det kolde vand, men drak ikke så meget, som af det tempererede. Hvis de udelukkende blev tilbudt tempereret vand, drak de dette og i betydelig større mængde, end hvis de udelukkende blev tilbudt koldt vand. Andre interessante iagttagelser i denne undersøgelse kunne bekræfte, at heste på stald, som blev fodret med kraftfoder og hø, drak mere vand indenfor få minutter efter de havde ædt deres kraftfoder og drak mere vand indenfor en time efter de havde ædt deres hø.
Det er omdiskuteret, hvilken betydning iskoldt vand har for hesten. Generelt kan det ikke anbefales at tilbyde heste koldt vand, fordi der er rapporteret om heste, som umiddelbart efter indtagelsen af iskoldt vand, har fået kolik.

HVAD KAN JEG GØRE?
Selvom heste bedre kan lide koldt vand, så er det dokumenteret, at de drikker en mindre mængde end hvis vandet er tempereret. Derfor kan det være nødvendigt (i kolde perioder) at temperere vandet på de steder, hvor hestene kun kan indtage vand i fælles drikkekar, og hvor de kun får tilbudt vand 2-3 gange i døgnet.

I stalde med selvvanding er der i reglen ikke noget problem, fordi vandrørene i reglen er isolerede og fordi hestene kan drikke, når de har lyst.    

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten