Aflivning af hest, Dyrlægevagten
Heste generelt

Aflivning af hest

Aflivning af hest, DyrlægevagtenDet er sjældent, at heste får lov til at leve “til deres dages ende”. Ofte bliver ejeren nødt til at træffe et valg for dyret, når tiden nærmer sig, hvor dyret ikke synes at kunne leve længere. 

Mange heste bliver aflivet p.g.a. kroniske haltheder, som desværre bevirker, at hesten er ude af stand til at kunne bruges som ride- og kørehest.

Endvidere er der pludselige akutte lidelser, benbrud, uhelbredelige koliktilstande, hvor hesten er så smertepåvirket, at det er nødvendigt at aflive hesten, for at befri den for unødige smerter.(se dyreværnslov)

Hvordan foregår selve aflivningen?
Der findes forskellige aflivningsmetoder,og det kan i nogle situationer være ejeren, der bestemmer, hvordan aflivningen ønskes udført. Hesten skal ifølge gældende lov bedøves inden selve aflivningen foregår. Denne bedøvelse kan ske v.h.a. indgift af medicin i blodåren på halsen af hesten, eller den kan ske ved at bruge en boltpistol. 

I boltpistolen sætter dyrlægen en sprængladning med krudt. Når boltpistolen skydes af, medfører det, at der momentant trænger en ca. 10-15 cm 0,5 mm skarp massiv jernstav gennem kraniet ind i hestens hjerne, som bevirker at hesten øjeblikkeligt bliver bevidstløs. Herefter kan hesten afblødes ved at stikke en kniv ind i hestens blodårer i hals- og brystregion, eller man kan indgive et sovemiddel i hestens halsvene, således at døden indtræder. Ønsker man ikke, at hesten skal afblødes kan man aflive hesten med bedøvelses-/aflivningsmiddel. 

Hvis man ønsker hesten til slagtning skal hesten skydes med boltpistol og herefter afblødes. Dette er en betingelse for, at kødet kan anvendes til konsum.

Hvilken aflivningsmetode man ønsker afhænger af den enkelte ejer og langt de fleste dyrlæger vil imødekomme ejerens ønske om, hvilken aflivningsform man ønsker. 

Hvis hesten ønskes aflivet og ikke skal bruges til konsum, skal den afleveres til en autoriseret destruktionsanstalt.

Hvis man ikke har set en hest blive aflivet, kan det på ejeren virke dramatisk og ubehageligt at se sin bedste ven vælte omkuld. Hvis man ikke er sikker på, at man kan klare dette syn, er det bedre at lade andre udføre denne ubehagelige opgave. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten