Allerede mens føllet er lille, er det en god idé at lære det at løfte ben. Når man starter på at lære hesten at løfte ben, må man tage sig i agt, da man ellers let kan blive sparket.
For at advisere føllet om, at den skal lære at løfte bagbenet, er det en god idé at berøre føllets kryds først, for derefter at lade håndfladen glide langtsomt ned over baglåret for til sidst at forsøge at løfte føllets hov.
Det vil være nødvendigt at gentage denne procedure mange gange for, at føllet får en tillært refleks. Fordelen ved at lære føllet dette på et tidligt tidspunkt er, at man ikke skal i slagsmål med det på et senere tidspunkt.
Det er ikke ualmindeligt, at det er vanskeligere at lære føllet at løfte bagben end at løfte forben.
Til almindelig hovpleje er det nødvendigt at anskaffe en hovrenser og en børste, evt. en stiv børste.
I den daglige omgang med føllet (hesten) er det nødvendigt, at man også tilser hoven mindst en gang i døgnet. Dette for at kontrollere, om der er indtrængende fremmedlegemer (se indtrådt søm).
Har hesten gået på en blød bund, er det også af hygiejniske grunde nødvendigt dagligt at rengøre hoven. se (sur stråle).
Når man har afvasket og rengjort hoven, kan man evt. indsmøre den i forskellige hovplejemidler. Man bør dog her bemærke, at hovfedt, der indeholder flygtige væsker (fenoler), ikke er godt, da man ved brug af disse midler – på grund af fordampning – , kan tørre hoven ud.
Hovfedt kan anvendes og forhindrer hovene i at tørre ud, samtidig giver det et billede af, at hovene er velplejede.
Hovpleje hos den voksne hest kræver som regel, at man med mellemrum beskærer og omlægger hestens sko. Hvis det er nødvendigt at pålægge hestesko, må man være forberedt på, at det vil være nødvendigt at omlægge eller give hesten nye sko hver 5 – 6 uge.
Det vigtigste ved hovpleje er generelt, at hovens underflade (sålen) er rengjort dagligt. Herved forebygger man sygdomme, som indtrængende fremmedlegemer, sur stråle og andre hovsygdome.
Bemærk, man må ikke anvende hovplejemidler, der indeholder tjære.