Brug af hestedækken, Dyrlægevagten
Heste generelt

Brug af hestedækken

Hestedækkener anvendes overvejende for at beskytte hesten i dårligt vejr. Samtidig er hestedækkener med til at “holde på varmen” således, at hesten ikke fryser.

Endvidere er det almindeligt at bruge dækkener om vinteren for at forhindre, at hesten udvikler for kraftig pels. 

Brug af hestedækken, DyrlægevagtenMange hesteejere ønsker at ride på en hest, der ikke er for langhåret om vinteren. Derfor er det almindeligt, at hestene klippes. For at hestene ikke skal fryse, anvender man hestedækkener, både når hesten står på stald, og når den går ude på fold.

Dækkenet skal ligge fast på hesten, således at det ikke gnaver eller strammer. Det skal helst være i en facon, som passer til hestens krop. Om sommeren bør dækkenet være af ganske tyndt stof, således at hesten ikke sveder unødigt.

Imidlertid skal man være opmærksom på, at hesten ikke må få pålagt et dækken, hvis den er våd (har svedt, kommet ind fra fold i regnvejr).

Man må huske at tage dækkenet af hesten hver dag, ryste det, og pålægge det igen. På den måde har man hele tiden opsyn med hestens hårlag.

Hvis en hest står permanent med et vådt dækken, kan der opstå et hudproblem, hvorved der kan være risiko for svampevækst.

Derfor skal man lige stikke en hånd op under dækkenet og mærke, om hesten er våd. Er den det, kan det skyldes, at den simpelthen har det for varmt.

Glemmer man at tage dækkenet af, skifte og vaske dækkenet, kan der opstå en hudlidelse direkte under dækkenet.

Som det fremgår af billedet havde denne hest en udtalt hudlidelse, som skyldtes, at dækkenet i en periode ikke var taget af hesten, og at dækkenet i en længere periode ikke havde været vasket.

Hvad kan jeg gøre?

Man skal huske dagligt at efterse hestens dækken herunder sørge for at dækkenet ikke er vådt. Endvidere skal man huske at vaske dækkenet regelmæssigt for at forhindre, at der opstår svampeinfektion i huden. (se røgt og pleje).

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten