Operation, Dyrlægevagten
Heste generelt

Operation

Når man har besluttet sig for at lade sin hest operere, er det væsentligt, man har tillid til den kirurg, som skal udføre operationen.
Hvis man ønsker hesten opereret, er der nogle generelle retningslinier, som man for hestens skyld skal følge.
Hvis man har planlagt en operation, som kræver bedøvelse, så bør man faste hesten i nogle timer, før bedøvelsen påbegyndes.  Herved nedsætter man risikoen for fejlsynkning og sprængning af mavesækken, som kan opstå, hvis mavesækken er overfyldt.

Før bedøvelsen
I de fleste tilfælde vil hesten få en forbedøvelse ½- 1 time før den egentlige bedøvelse påbegyndes.
Når bedøvelsen indledes vil dyrlægen placere en kanyle i en blodåre på halsen.
Lægemidlet, som bedøver hesten, vil herefter blive sprøjtet ind i blodet, og efter et kort øjeblik, lægger hesten sig og falder i søvn (narkose).
Herefter lægger man en slange i luftrøret, og ved hestens vejrtrækning indføres bedøvelsesgasserne via et narkoseapparat.Det er nu muligt at foretage kirurgiske indgreb, uden at dyret viser tegn på smerte.

Under bedøvelsen
Dyret er i en tilstand, hvor det ikke føler smerte, selvom der udføres kirurgi. Hvis operationen strækker sig over længere tid, vil man ofte tilføre væske gennem en blodåre.
 
Efter operation
Når operationen er afsluttet, afbryder man for bedøvelsesgasserne. Efter et stykke tid kommer dyret til bevidsthed. Den tid, der medgår før hesten kommer til bevidsthed, kan variere ganske betydeligt. Selvom to patienter er blevet bedøvet på samme måde og været bedøvet den samme tid, så kan opvågningsfasen – i tid, variere ganske betydeligt. Årsagen til denne variation er ikke kendt med sikkerhed.
Under opvågningen kan hesten komme med forskellige “drømmelyde”, hvilket  kan forlede andre til at tro, at hesten har smerte. Under opvågningen forsøger nogle heste at komme på benene, før bedøvelsesmidlet er helt ude af kroppen.
Når bedøvelsen er ved at være overstået, vil hesten i mange tilfælde modtage en smertestillende medicin, således at hesten ikke føler smerte, når det igen er i vågen tilstand.
I de følgende dage vil hsten modtage smertestillende medicin, hvis det skønnes nødvendigt.
Hvis dyrlægen har syet operationssåret med tråde, som ikke selv forsvinder, vil man sædvanligvis fjerne trådene 10 dage efter operationen.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten