Vaccination, Dyrlægevagten
Heste generelt

Vaccination

Ved vaccination forstås en indsprøjtning med det smitstof (virus eller bakterie), der er årsag til sygdommen, således at hesten danner antistoffer mod smitstoffet.

For ikke at forårsage sygdom men alligevel være i stand til at påvirke immunsystemet til at danne antistoffer, må smitstoffet i en vaccine gives i en ændret form.

Dette kan enten være som dræbt eller levende smitstof.

Ved at anvende dræbt smitstof (dræbt vaccine) hindrer man en opformering af smitstoffet i hesten efter vaccinationen. På grund af indholdet af dræbte antigener i vaccinen, vil hesten producere antistoffer overfor de enkelte komponenter. Man får således på en sikker måde vaccineret dyret mod de forskellige infektioner uden risiko for at påføre dyret nogen sygdom eller andre bivirkninger, der kan følge anvendelsen af levende smitstof i en vaccine (levende vaccine).

Hvad er maternelle antistoffer?
Straks efter fødslen modtager føllet antistoffer fra moderen igennem råmælken. Disse antistoffer passerer igennem tarmene og bliver optaget i blodet, hvor de beskytter føllet i de første leveuger imod de infektioner, som moderen selv er immun overfor. Denne type antistoffer kaldes MATERNELLE ANTISTOFFER, og de forsvinder langsomt indenfor de første leveuger.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten