Hundesyge, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Hundesyge

Hundesyge, DyrlægevagtenHundesyge er en særdeles smitsom virussygdom hos hund, ræv, ulv og mink. Sygdommen er vidt udbredt i hele verden og ses herhjemme i perioder som større eller mindre udbrud.

I Danmark konstaterede man i 1984 et udbrud af hundesyge blandt hunde og mink, efter at sygdommen ikke havde været diagnosticeret i ca. 8 år. Der døde 50% af de hunde, som blev smittet. Epidemien ebbede langsomt ud og var overstået ved udgangen af 1987. Der registreres dog stadig ca. 12 – 15 tilfælde af hundesyge i Danmark hvert år. Pludselig opblussen af sygdommen kan stadig ses.

I 1988 ramte en epidemi af hundesyge de grønlandske slædehunde. Dødeligheden blandt hundene var meget stor og gav følgelig store tab for grønlænderne.

Årsag
Sygdommen skyldes et virus (canine distemper virus), der hører til mæslingevirusgruppen (paramyxovirus).

Symptomer
Den naturlige smitte med hundesygevirus foregår dels ved dråbeinfektion med sekret fra næse og mund, dels via afføring og urin. Sygdommen angriber hyppigst unge hunde i alderen fra 2 måneder til 1 år samt svækkede individer i andre aldersgrupper.

De første tegn vil være feber (39,5-40,5) og forkølelseslignende symptomer, som flåd fra øjne og næsebor. Hundene mister ædelysten og bliver nedstemte. Der ses opkastninger samt undertiden diarrè og hoste.

Temperaturen falder efter få dage, men stiger igen senere. I anden fase støder der ofte alvorlige følgesygdomme til som lunge- og mavetarmbetændelse. Et par uger efter de første symptomer er observeret, kan der udvikles voldsomme hornagtige fortykkelser af trædepuder og snude.

Hundesyge er skyld i stor dødelighed, og hunde, som overlever sygdommen, kan være stærkt svækkede.

Behandling
Da der ikke findes en specifik behanding mod hundesyge, kan der kun foretages en støttebehandling mod følgesygdommene.

Hunde, som ikke er vaccineret, vil i de fleste tilfælde dø tidligt i sygdomsforløbet, og støttebehandling vil ofte være uden effekt.

P.g.a. sygdommens høje dødelighed og manglende behandlingsmuligheder er det afgøende at forebygge mod den sygdom gennem et regelmæssigt vaccinationsprogram.

Det er muligt at vaccinere mod sygdommen. (se vaccination)

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten