Bugspytkirtel lidelser, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Bugspytkirtel lidelser

Bugspytkirtlen er placeret længst fremme i bughulen og har en udførselsgang til tyndtarmen. Bugspytkirtlen producerer bugspyt, som er fordøjelsesenzymer. Disse enzymer er sammen med galden en nødvendighed for at fordøje føden.

Organet producerer også hormoner, hvor det mest kendte er insulin (se sukkersyge), som sørger for at nedbryde sukker, hvorimod et andet hormon, som hedder glucagon sørger for at opretholde sukkerkoncentrationen i blodet.

Endvidere kan der være medfødte arvelige defekter, som bevirker, at hunden måske senere i opvæksten viser tegn på sygdom, som skyldes fejl i bugspytkirtlen.

Sygdom i bugspytkirtlen kan optræde hos alle racer, i alle aldre. Arvelige lidelser er kendt f.eks hos schæferracen.

Når der opstår sygelige forandringer i bugspytkirtlen vil man ofte se, at hunden får diarré, taber i vægt, selvom hunden har normal eller forøget ædelyst. Ofte vil afføringen have et ”lerfarvet”,  fedtet, lys udseende, i modsætning til en normal afføring, som har et brun til mørkebrunt udseende.

Svulster i kirtlen er ikke ualmindelige og kan give et varieret sygdomsbillede. Hvis svulsten forårsager et fald i blodsukker koncentrationen, kan man se, at hunden får kramper ( se epilepsi). 

I de fleste tilfælde er sygdom i bugspytkirtlen en alvorlig lidelse. Ofte er det en kronisk lidelse, som hunden skal leve med resten af livet. En egentlig helbredelse forekommer sjældent.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis hunden begynder at tabe sig, trods normal eller forøget ædelyst, får lind afføring med et lerfarvet udseende, kan det være et tegn på en lidelse i bugspytkirtlen. Hvis hunden får forøget drikkelyst kan det være et tegn på sukkersyge, fordi bugspytkirtlen ikke producerer den nødvendige insulin.

Hvis hunden har smerter fra bughulen, kan det også være et tegn på sygdom i bugspytkirtlen. Det vil være nødvendigt, at konsultere dyrlæge for at få den rigtige diagnose og behandling.

For så vidt angår manglende produktion af enzymer, som i særlig grad kendes fra schæfer og collieracen, så kan man behandle med et tilskud af enzymer, som anvises af dyrlægen.

Denne lidelse kan kontrolleres ved hjælp af diæt og tilskud af enzymer. Hvis hunden får konstateret sukkersyge, kan man tilføre hunden insulin. Er der en svulstdannelse i kirtlen, er udsigten til helbredelse meget ringe.

Når der optræder sygdom i bugspytkirtlen, vil hundens naturlige adfærd forandres, hvilket i de fleste tilfælde får ejeren til at søge dyrlæge.     

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten