Kennelhoste, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Kennelhoste

Kennelhoste forårsages af et virus. Kennelhoste er en selvstændig infektion, men har sin største betydning ved at danne indgangsport for flere og andre infektioner, der tilsammen udgør kennelhostekomplekset.

Sygdommen har fået sit navn, kennelhoste, fordi den ofte optræder på steder, hvor der er mange hunde samlet, f.eks. kenneler, udstillinger, hundepensioner o.l..

Alle hunderacer og hunde i alle aldre kan få sygdommen. Fra hunden bliver smittet til sygdommen bryder ud, kan der gå op til en uge. Denne periode kalder man inkubationstiden.

Kennelhoste er oftest en godartet lidelse, som giver en karakteristisk hoste, som kan vare fra få dage op til flere uger. Hosteanfaldet kan være så voldsomt, at hunden forsøger at kaste op. I nogle tilfælde kan det forlede ejeren til at tro, der sidder et eller andet fast i halsen. Ejeren kan også tro, hunden har slugt noget, som den førsøger at kaste op. 

HVAD KAN JEG GØRE?Hvis man vedvarende hører hoste fra hunden, er det en god idé at måle hundens temperatur. Hvis temperaturen måles til  over 39,0 gr.C, så kan det være et tegn på, at hunden har en infektion.
Hvis hunden samtidig kommer med hoste, hosteanfald kan det være kennelhoste.

Skulle hunden have forhøjet temperatur, skal man kontakte dyrlæge. Hunden kan ud over kennelhostevirus også blive angrebet af bakterier, som kan give en  lungeinfektion. For at støtte hunden med at bekæmpe sekundære bakterielle infektioner er det nødvendigt at kontakte dyrlæge, dels for at få den rigtige diagnose og dels for at få den rigtige medicin.

Hunden skal under alle omstændigheder have ro, hvilket betyder, at overanstrengelse ikke må finde sted. Man skal også sørge for, at hunden ikke ligger, hvor der er træk, eller hvor indeklimaet virker fugtigt. 

Man kan forebygge sygdommen ved vaccination. Vaccinen er en overfladevaccinere, som dryppes ind i hundens næsebor, hvorefter hunden danner antistoffer mod sygdommen. (se vaccination).

 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten