Opkast og diarré, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Opkast og diarré

Hvis en hund kaster op og/eller har diarré, kan dette være et tegn på en irritation i mavesækken.Det kan derfor være nødvendigt i en periode at holde hunden i ro og  ændre dens foder til en skånediæt i kortere eller længere tid.

Måske er det påkrævet, at hunden skal undersøges hos dyrlæge for at få den rigtige diagnose og behandling.

Hvis en hund begynder at kaste op og/eller har diarré, men ellers er frisk og glad, kan det skyldes et brat foderskift, eller at hunden har spist noget, den ikke kan tåle. I disse tilfælde er det ofte tilstrækkeligt at faste hunden, og derefter starter man langsomt med at tilbyde hunden, kogt, kold vand. Senere forsøger man med små og hyppige portioner skånekost, som f.eks. kogt ris, kogt fjerkræ, og evt. kogt torskerogn. ( se forslag til skånekost ).

I det første døgn, hvor hunden faster, kan man have glæde af forskellige former for kosttilskud, der kan købes hos dyrlægen. Det kan f.eks. være slimhindebeskyttende midler, eller bakteriekulturer, der kan genskabe en normal bakteriesammensætning i mavetarmkanalen. Forhør dig hos din dyrlæge.

Hvad kan jeg gøre?
Hunden skal have skånekost i ca. 5 dage, hvorefter man over en ca. 2-3 dage gradvist fører hunden tilbage på dens normale foder.

Har hunden opkast/diarre, udviser mavesmerter eller hvis temperaturen overstiger 39 grader eller falder ned under 38 – skal man konsultere dyrlæge.Hvis der har været opkast og/eller diarré i lang tid – det vil sige over en uge – skal man opsøge dyrlæge med det samme. 

Opkast og diarré kan være et tegn på, at der er noget galt, enten med mave-tarmkanalen, eller de tilhørende kirtelsystemer – lever, bugspytkirtel m.m.. Der kan også være fremmedlegemer, som forhindrer foderets passage igennem tarmen, og endelig kan nyrelidelser og hormonelle forstyrrelser give opkastninger og diarré.
Derfor er det vigtigt at få undersøgt hunden grundigt, hvis den kaster op eller har diarré i en længere periode. Ligeledes må man straks søge dyrlæge, hvis hundens almene tilstand pludselig ændres.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten