Korsbåndsskade, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Korsbåndsskade

I bagknæleddet findes der to krydsende ledbånd, som man kalder korsbåndet. 

Korsbåndet består af et forreste og et bagerste korsbånd, som er placeret i bagknæet og forbinder lårbenet med skinnebenet. Imellem ledfladerne er der to bruskskiver (menisker), som udjævner ledfladeforskellene og formindsker trykket på knoglerne under belastning.
Det forreste korsbånd hindrer hunden i at overstrække benet, mens det bagerste korsbånd hindrer skinnebenet i at bevæge sig bagover i forhold til lårbenet.
For yderlig at stabilisere bagknæet findes der på inder og ydersiden af knæet også et bånd, som forhindrer knæet i at udføre sidebevægelser.
Hos voksne hunde er korsbåndsskader den hyppigste lidelse i bagknæet. De fleste skader opstår efter ydre påvirkninger, f.eks. når hunden foretager en pludselig bevægelse eller foretager en kraftig drejning på et belastet ben.  Herved kan der ske en hel eller delvis overrivning af korsbåndet og hunden vil vise tegn på halthed. I nogle tilfælde vil hunden, når den delvise eller totale overrivning sker, også vise tegn på smerte.
Skader ses oftest hos midaldrende hunde, men hos racer med ret benstilling kan  lidelsen også ses hos unghunde. Endvidere er nogle racer mere disponeret for at få korsbåndsskader p.g.a. vinklen (rette bagben) mellem lår og skinneben, f.eks. chow chow.
Når korsbåndet går i stykker vil hunde begynde at halte. Hvis korsbåndet er delvist revet over, kan opheling godt finde sted, hvis man holder hunden i ro fire – fem uger. Opstår der senere en kraftig belastning, skal der ikke meget til før hunden er halt igen. Hvis ledbåndet er revet helt over, kommer der instabilitet i knæleddet, og hunden sætter forsigtigt tåen til underlaget, når den går. Under løb vil den i reglen ikke bruge benet. Hvis ikke lidelsen kommer under behandling, vil der opstå varige ledskader (gigt), som kan gøre hunden permanent halt.

HVAD KAN JEG GØRE
Begynder hunden pludselig at vise tegn på halthed, må man søge dyrlæge for at få den rigtige diagnose og behandling.

Hvis ledbåndet er gået delvis i stykker, kan man afvente en tre til fire uger for at se, om det heler op af sig selv. Er der sket en fuldstændig overrivning, er det nødvendigt med en knæbåndsoperation, for at gøre knæleddet stabilt igen. Der findes flere operationsmetoder, som kan hjælpe hunden.

Hvilken behandlingsmetode man vælger er afhænig af race, alder, vægt, skadens omfang, temperament o.s.v. 

Hvis hunden kommer under behandling i tide, er der gode chancer for, at hunden bliver haltfri, og kan fungere normalt.   

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten