Blæresten, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Blæresten

Blæresten, DyrlægevagtenBlæresten og/eller urinvejssten
Blæresten hos hunde er en følge af visse mineralers krystallisation, især fosfor og magnesium (struvitsten) i urinen. De dannes ofte, når foderet er rigt på både fosfor og magnesium. Det kan føre til en mere koncentreret urin med højere mineralindhold end normalt. Sådanne forhold fremmer krystallisationen. Problemet forværres, når urinen samtidig ikke er tilstrækkelig sur.

Krystaller og små sten udtømmes normalt sammen urinen. Hvis de derimod bliver i blæren eller urinvejene, kan de vokse i størrelse og skabe problemer.

Blæresten, DyrlægevagtenUdviklingen af disse blæresten fremmes også af infektioner i urinvejene og ved at drikke for lidt vand. Det er derfor vigtigt, at hunden altid får friskt, rent vand at drikke. Endelig er der nogle hunde, som er genetisk mere modtagelige for at udvikle blæresten.

Hvordan opdager man problemet?
Hvis du bemærker, at din hund ser ud til at have ondt, når den urinerer og skal luftes mere end normalt, eller der er blod i urinen, skal du kontakte dyrlægen. Dyrlægen vil normalt foretage en grundig fysisk undersøgelse, men det kan også være nødvendigt at foretage røntgen- og/eller ultralydsundersøgelse for at nå frem til en præcis diagnose.

Behandling af blæresten.
Afhængig af hvor alvorligt tilfældet er, vil din dyrlæge foreslå visse ændringer i hundens måde at leve på og vil sandsynligvis ordinere medicin og/eller ændringer i hundens fodersammensætning.

Behandling.

1. Operation.
Hvis stenene blokerer urinvejene og forhindrer urinen i at passere, er en operation/behandling i bedøvelse nødvendig.

2. Medicin.
Hvis dyrlægen ordinerer medicin, er det vigtigt, at følge dyrlægens instruktion. Man bør ikke forkorte behandlingen, selvom symptomerne er formindskede eller forsvundet.

3. Generelle foranstaltninger.
Sørg altid for at der er friskt drikkevand til hunden.

Sørg for at hunden luftes tilstrækkelig mange gange hver dag. Hvis en hund tvinges til at holde på urinen for længe, vil den blive mere koncentreret, og derved øges risikoen for dannelse af blæresten.

4. Ernæring.
Der kan være stor risiko for, at problemerne opstår igen, hvis der ikke tages langsigtede forholdsregler for at undgå det. Det er grunden til, at behandlingen ikke slutter ved dyrlægen. Forebyggelse er som bekendt bedre end helbredelse!

Derfor er der udviklet specielle fodertyper, som hjælper til med at undgå at problemet opstår igen. Der er udviklet specielle fuldfodertyper til voksne hunde, hvor foderet har et lavt indhold af calcium, magnesium og fosfor.

  • Højt energiindhold.
  • Øget vitaminindhold.
  • Foderet medvirker til at sænke urinens surhedsgrad (Ph-værdi).
  • Vær opmærksom på, der skal være adgang til friskt, rent drikkevand.

Man må ikke give hunden ekstra foder eller godbidder, fordi dette kan være med til at forhindre helbredelse.

(se urinsten)

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten