Hjerneblødning, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Hjerneblødning

For at hjernen kan fungere normalt, er det nødvendigt, at hjernen hele tiden får tilført ilt og energi. Kommer der ikke den fornødne mængde ilt, bliver hjernevævet beskadiget. Det kan ses ved hjerneblødning eller blodprop.
Blodforsyningen til hjernen foregår via blodkar, som danner en ring omkring den nederste del af hjernen. Herfra udgår yderligere kar til den øvrige del af hjernen, – hjernecentrene – således, at hjernevævet kan forsynes med den nødvendige ilt og de nødvendige nærings stoffer. Hjernen har mange funktioner, og derfor er det vigtigt, at hjernens blodkredsløb fungerer normalt.
Hvis der opstår en hjerneblødning/blodprop, er der betydelig risiko for at hjernevævet – hjernecellerne – beskadiges, som følge af mangel på ilt. Herved kan et eller flere hjernecentre blive beskadiget. Når det sker, så kan hunden vise forskellige tegn på, “at noget ikke fungerer normalt”.
Det mest almindelige symptombillede kan f.eks. være slingerhed, ukontrollerede bevægelser af for eller bagben, skæv hovedholdning, skæv snude, et hængende øjelåg, hængende læbe i den ene side, øjne som ruller.
I mange tilfælde kommer der krampeanfald før de øvrige symptomer viser sig. Som regel vil symptomerne ikke forværres efter det første døgn.

Hvad kan jeg gøre?
Man må søge dyrlæge for at få en vurdering af hundens almene tilstand.
En egentlig behandling kendes endnu ikke; men en understøttende behandling tilrådes. Blodanalyser vil i nogen grad kunne give “et fingerpeg” om lidelsens karakter.
Teknikker, som MR-scanning (Magnet Resonans ) og CT- scanning (Computer Tomografi ) har betydet, at muligheden for at finde ud af, om hunden har en blødning, blodprop eller andet unormalt i hjernen, f.eks. en svulst, er øget væsentligt. Hidtil har man antaget, at hunde ikke eller meget sjældent kunne få en hjerneblødning. Imidlertid har man ved hjælp af disse scanningsmetoder været i stand til at finde ud af, at hunde også kan få disse lidelser.
Ved hjælp af scanning kan man finde ud af, hvor stor læsionen er, og hvor den sidder i hjernen.
Det kan være vanskeligt at vurdere om en hund med hjerneblødning vil komme sig. Det afhænger i nogen grad af, hvor stor læsionen er, og hvor læsionen er placeret.
Yderlig kan der være andre underliggende sygdomme, som kan være årsag til hjerneblødning.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten