Allergi, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Allergi

Hunden har et immunsystem, ligesom andre levende organismer. En allergisk reaktion opstår, fordi hunden overreagerer på et allergen, som den kommer i kontakt med, indånder eller spiser.

Det fremmede allergen, er det fremmede stof som giver den allergiske reaktion/tilstand. Der findes flere forskellige allergisk betingede sygdomme hos hund. En af de mest almindelige er hudreaktioner, som kan blive kronisk og som ofte er livsvarig. I nogle særlige tilfælde kan en allergi være arveligt betinget.

De mest almindelige allergiformer er loppeallergi (se lopper), indåndingsallergi, hvor hunden udvikler allergener, som optages ved, at hunden indånder, det stof, som fremkalder allergien. Denne form for allergi er ofte arvelig, og vil ofte være til stede i hele hundens liv.

Under indåndingsallergi viser hunden kløe, men der er ikke tegn på hudforandringer i øvrigt. Kløen er dog kraftigst i hovedet, på potterne, i armhuler og lyske. De typiske symptomer vil starte fra det sene hvalpestadie til 1 – 2 års alderen.

Hvad kan jeg gøre?
Man kan evt. få foretaget en allergitest – enten i form af en priktest eller evt. ved undersøgelse af blodprøve. Det er ikke sikkert, at man får en sikker diagnose. Skulle det vise sig, at diagnosen er sikker, kan man sammen med dyrlægen overveje at få foretaget vaccinationer mod det pågældende allergen.

Fødemiddelallergi
Hunde med fødemiddelallergi kan få symptomer til det, der er beskrevet tidligere. Hundens allergi mod et fodermiddel starter oftest fra hunden er 5 måneder og kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt i dens liv. Man har gjort den erfaring, at hunde, der har spist allergifremkaldende foder i mere end 2 år ofte vil udvikle en fødemiddelallergi.

Det er ikke almindeligt at se fodermiddelallergi overfor hunde, der er fodret med tørfoder.

Hvad kan jeg gøre?
Skulle man have mistanke om en fødemiddelallergi vil det være klogt, at fodre hunden med et helt andet foder som den ikke har fået tidligere. Resultatet af et foderskifte kan man ikke se fra den ene dag til den anden. Der vil typisk gå adskillige uger før man evt. kan se, at hundens tilstand bliver normal.

Det er ikke muligt at udføre en allergitest for foder.

Kontaktallergi
Kontaktallergi ses ikke ofte blandt hunde. Dette skyldes, at hunden sjældent kommer i kontakt med selve allergenet på grund af pelsen. Skulle det ske kan det f.eks. være halsbånd, foderskål, et tæppe som hunden ligger på, evt. plejemidler til pelsen.

Er der tale om en kontaktallergi vil symptomerne være en hudbetændelse med rødme.

Hvad kan jeg gøre?
Hvis man har mistanke om en kontaktallergi kan man fjerne og/eller skifte det emne som man har mistanke om forårsager allergien.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten