Fedtsvulst, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Fedtsvulst

Fedtsvulster ses især hos ældre hunde. De optræder for det meste på ryggen, siderne af brystkassen og på baglemmernes inderside. Undertiden kan man også finde fedtsvulster i øjets blinkhinde, lyskefolderne og skeden. Endvidere kan fedtsvulster være til stede i bughulen, hvor især mindre racer synes mest udsatte.

Svulsterne er ganske iøjnefaldende, fordi de sidder i underhuden og viser sig, som en tydelig halv – eller kugleformig hævelse. Når man føler på svulsten er den ikke øm for tryk, og der føles ikke forøget varme i hævelsen.

Svulsten kan være pendulerende, hvilket betyder, at huden bliver trukket ud i en stilk, p.g.a. svulstens vægt. Størrelsen og vægten af svulsten kan variere ganske betydeligt. Man har hos hunden set svulster på størrelse med et menneskehoved.

Konsistensen af svulsten kan variere fra blød til fast.

Svulsterne er godartede og har i reglen ikke nogen betydning for hunden med mindre de sidder i bughulen, hvor de kan være blive så store, at de fortrænger de øvrige bughuleorganer.

Hvad kan jeg gøre?
Mindre fedtsvulster, som ikke skæmmer hundens udseende, vil man i reglen ikke gøre noget ved. Hvis svulsterne sidder et sted, hvor de generer hunden, vil man anbefale en operation, hvor man fjerner svulsten. Hvis svulsten er omgivet af en kapsel, så vil den som regel ikke komme på det samme sted igen, hvor imod den i mange tilfælde vil vokse ud igen, hvis den er mere sammenvokset med det omgivende væv. Derfor kan man se, at svulsten efter et stykke tid, kommer igen på samme sted. 

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten