Benhindebetændelse, Dyrlægevagten
Hunde sygdomme

Benhindebetændelse

Årsagen til sygdommen kendes ikke, men lidelsen kan være årsag til vokseværk hos hvalpen/unghunden. Tilstanden ses især i 3-7 måneders alderen hos store hunderacer som f.eks. grand danois og sct.bernhard.

Symptomerne er hævelse, varme og ømhed nederst på de lange rørknogler. Benhindebetændelse kan forekomme på alle fire ben på samme tid. Hunden vil være forsigtig eller vægre sig, når den skal rejse sig. Ligeledes vil hunden ikke have en fri normal bevægelse, når den går. 
Sygdommen kan ledsages af  høj feber, dårligt humør og nedsat til ophørt appetit. Der kan ses diarré. Haltheden aftager og forsvinder som regel efter 2 uger, men hævelserne på benene kan være til stede efter haltheden er ophørt.

Diagnosen kan bekræftes ved en klinisk undersøgelse og en røntgenundersøgelse hos dyrlægen.

HVAD KAN JEG GØRE?
Hvis hvalpen  har vanskeligt ved at rejse sig og vanskeligt ved at gå, må man søge dyrlæge for at få den rigtige diagnose og behandling.

I reglen vil hundens smerte aftage i løbet af et par uger. 

Hvis hunden ikke ”tør” bevæge sig, må man i samråd med dyrlægen behandle med  smertestillende medicin og i nogle tilfælde antibiotika. Desuden bør hunden holdes i ro og ikke provokeres til at bevæge sig unødigt. 

Undertiden kan sygdommen være årsag til at knoglernes form ændres.

Bagom artiklerne

Birthe Valling & Jens Bakkegaard

Dyrlæge Birthe Valling: Til dagligt arbejder Birthe sammen med dygtige kolleger på Helsinge Dyreklinik.
Jens Bakkegaard: Dyrlæge og leder af Hillerød Dyrehospital og Helsinge Hestehospital. En travl hverdag med mange spændende opgaver, -som giver stof til artikler på Dyrlægevagten